Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Renske Leijten (SP): 'De Tweede Kamer is geen leuke werkplek'

Er is een moment geweest dat de dossiertijger wilde stoppen. Renske Leijten (42) zit al vijftien jaar in de Tweede Kamer voor de SP, maar werd pas echt bekend toen ze samen met CDA'er Pieter Omtzigt de toeslagenaffaire blootlegde. Twee jaar geleden overwoog Leijten even om te stoppen. Ze vond haa...

Renske Leijten (SP): 'De Tweede Kamer is geen leuke werkplek'

Er is een moment geweest dat de dossiertijger wilde stoppen.

Renske Leijten (42) zit al vijftien jaar in de Tweede Kamer voor de SP, maar werd pas echt bekend toen ze samen met CDA'er Pieter Omtzigt de toeslagenaffaire blootlegde.

Twee jaar geleden overwoog Leijten even om te stoppen. Ze vond haar werkplek niet fijn. "Iedereen met wie je iets opbouwt – iemand van een andere partij, een journalist – staat klaar om met je af te rekenen," zegt ze in De Volkskrant.

"Dat maakt de Tweede Kamer geen leuke werkplek. Als ik op straat met een actie meega, weet ik waarom ik SP’er ben. Of het parlement het geijkte instrument is om je doel te bereiken, dat zag ik even niet meer. Wéér zo’n regeerakkoord en dan als oppositie wéér trekken en sleuren."

Hooghartige journalisten

Ze vindt het Binnenhof een onveilige omgeving. "Dat je soms wordt weggehoond door journalisten. Toen ik zorgwoordvoerder was, hield de SP enquêtes onder huisartsen, over marktwerking en decentralisatie. Als ik daarmee naar de media ging, werd er geschamperd: een SP-enquête, lekker belangrijk.