De actrice en ondernemer over de kracht van sisterhood.

Reese Witherspoon (45) ken je als actrice, maar ze is ook de drijvende kracht achter lifestylemerk Draper James en productiemaatschappij Pacific Standard (Gone Girl, Wild, Big Little Lies).

En ze is de vrouw achter de razend populaire boekenclub Hello Sunshine waarvoor ze sinds 2016 meestal zelf de titels selecteerde, zo'n beetje tussen lectuur en literatuur in. De boeken leverden ook weer scripts op, die ze liet verfilmen – het is een gouden combinatie.  

"Zeven jaar geleden had ik al die kansen niet," zegt ze. "Ik maakte films in een vacuüm. Ik wist nooit echt wie ze zag en wat ze ervan vonden en wat ze erbij voelden. Nu heb ik een geweldige een-op-een relatie met mensen via social media. We kunnen zo precies uitzoeken en wat het publiek wil zien."

Article continues after the ad

Haar daadkracht leverde haar de cover van Time op.

 "Als je tegen mij als achtjarige, toen ik mijn eerste bedrijfje begon door haarspeldjes te versieren aan mijn bureau, had verteld dat ze ooit op de cover van Time zou staan als zakenvrouw, zou ze iets hebben gezegd als 'That's So Rad!' of iets vergelijkbaars jaren-tachtig-achtigs."

"Echt, ik kan niet goed in woorden uitdrukken wat het betekent om te worden erkend als een zakelijk leider (It’s sort of feels like AHHHHHH / eeek/ gulp/ sob!). Ik ben zo trots op mijn bedrijf HelloSunshine."

"Het moment waarop mijn carrière ging draaien om de stemmen van andere vrouwen te laten horen en meer kansen voor anderen te creëren, is er een ongelofelijke nieuwe wereld voor me open gegaan. Ik zou het niet kunnen zonder alle geweldige mensen met wie ik schouder aan schouder sta. Zonder hun oneindige creativiteit en harde werk zou dit bedrijf niet zijn geworden wat het is."

'Vrouwen die samenwerken vormen de krachtigste brandstof ter wereld'

"Ik wil ook onderstrepen dat vrouwen die samenwerken de krachtigste brandstof ter wereld vormen. Mijn grootste hoop is dat deze cover misschien andere meisjes inspireert om te denken: 'Dat kan ik ook!' Want vrouwen zullen de wereld veranderen, verhaal voor verhaal."

Zakelijk is ze ook  

Hello Sunshine heeft Witherspoon inmiddels met pijn in haar hart verkocht, voor een geschatte 900 miljoen dollar. Ze blijft wel aan als 'vliegende keep en lid van de raad van bestuur'.

"Het was de beste manier om meer films door en voor vrouwen te maken," zegt Reese, hier met haar oudste kinderen (ze heeft nog een zoon van negen). "De verkoop levert genoeg geld op om anderen kansen te geven en daar was het altijd om te doen."

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in