'Ze is een scherpe denker, spreker en schrijver.'

Fidan Ekiz is dit jaar de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs. De tv-presentatrice en columnist krijgt de onderscheiding donderdag omdat ze ‘een scherpe denker, spreker en schrijver, dapper, taboedoorbrekend en een voorbeeldige opiniemaker’ is, aldus de jury.

De prijs is vernoemd naar de in 2002 doodgeschoten politicus Pim Fortuyn. De wisselbokaal wordt ieder jaar uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat.

Article continues after the ad

Ekiz is volgens de jury ‘niet bang om moeilijke thema’s te bespreken die we liever niet willen bespreken omdat ze pijn doen en ons confronteren met onze vooroordelen en inconsistenties’. De presentatrice van talkshow De Vooravond doet dat ‘kritisch en respectvol’, aldus de jury. Ook als het gaat om ‘spannende thema’s zoals diversiteit, emancipatie van nieuwkomers en de emancipatie van vrouwen’.

Ekiz kreeg de prijs uitgereikt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Daarna volgde een rit naar Amsterdam in de donkerblauwe Daimler van waaruit Fortuyn drie maanden voor zijn dood de woorden sprak: “Vergis je niet, ik word de minister-president van dit land.”

De andere genomineerden voor de prijs waren de Amsterdamse schrijfster Lale Gül, de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, hoogleraar en oud-PvdA-minister Ronald Plasterk en emeritus-hoogleraar en slavernijdeskundige Piet Emmer.

Foto's (c) Nouveau, Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in