Fotograaf
Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman

'Soms helpen de strepen op je mouw.'

Drie grote kranten hebben momenteel een vrouw als hoofdredacteur.  Hoe zien Kamilla Leupen (Het Parool), Martha Riemsma (Tubantia) en Rennie Rijpma (AD) hun positie?

In de nieuwe Nouveau vertellen ze over hun werk en de keuzes die ze maken. Maakt het nu verschil of een man of een vrouw leiding geeft aan een krantenredactie?

Article continues after the ad

‘Toch wel,’ zegt Rennie Rijpma (50), sinds een halfjaar de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad (oplage 325.000, digitaal bereik 3,3 miljoen per dag), uiteindelijk. ‘Niet wat betreft het grote nieuws, maar wel op onderdelen, zoals: meer aandacht voor “de gewone mens” achter het nieuws, de praktische gevolgen van allerlei wet­ten en regels en antwoord op de vraag: wat heb ik eraan?’

'We moeten het juist wél over die man-vrouwverdeling hebben'

"Daarbij hou ik altijd goed in de gaten of we genoeg vrouwen aan het woord laten. Als ik denk dat dat niet gebeurt, maak ik daar een punt van. Pas klaagde ik over een krant met alleen maar mannen erin. Een mannelijke chef reageerde met: “We moeten het niet steeds weer over die man-vrouwverdeling hebben,” waarop ik zei: “Daar moeten we het juist wél steeds over hebben. Soms helpen de strepen op je mouw."

Morgen: Kamilla Leupen van het Parool: 'De opperaap op de apenrots is aan het verdwijnen.'

Verder lezen?

Het hele interview met Rennie én de andere interviews vind je in de nieuwe Nouveau die nu in de winkel ligt. Online bestellen kan ook, dan wordt het nummer zonder verzendkosten aan je opgestuurd. Of neem lekker een abonnement, nu met feestelijke Nouveau 35 jaar korting!  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in