'We willen een kabinet dat klaar is voor de toekomst.'  

Aangezien er in Den Haag qua onthullingen bijna niet tegenop kan worden getjeenkwillinkt zal het nog wel ever duren voor er daadwerkelijke poppetjes op minister- en staatssecretarisposten worden gecast. Alle tijd dus, om nog even de petitie van UN Women Nederland te tekenen, die pleit voor  gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de Nederlandse regering.

De petitie verzoekt de aanstaande formateur(s) om een ministersploeg met minimaal 50 procent vrouwen samen te stellen. Marije Cornelissen, directeur van UN Women Nederland: "Het zou toch geweldig zijn als we in 2021 eindelijk een bordesfoto kunnen maken van een kabinet dat klaar is voor de toekomst."

Gemiste kans

Article continues after the ad

Vier jaar geleden, toen Mark Rutte rondom de verkiezingen van 2017 gevraagd werd naar de man-vrouwverdeling van het toenmalige kabinet, vond hij dat niet van belang. Dit was voor hem ‘secundair’. Een gemiste kans, aldus UN Women, die in 2021 goed kan worden gemaakt. Met de petitie hopen ze het proces een zetje in de rug te kunnen geven.

Over UN Women Nederland

UN Women is de VN organisatie voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen. UN Women zet diplomatieke druk op regeringen om wetgeving en beleid te verbeteren en voert in negentig landen programma’s en projecten uit om vrouwen te ondersteunen. UN Women Nederland vraagt aandacht en werft fondsen voor het werk van UN Women wereldwijd, en bevordert vrouwenrechten in Nederland.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in