Ze zat zes jaar gevangen in een 'Iraanse hel'.

Als zelfs stoïcijnse nieuwslezers van de BBC even volschieten, is er iets aan de hand.

Liefdadigheidsmedewerker Nazanin Zaghari-Ratcliffe (43) is vrijgelaten door de Iraanse regering en na zes jaar op Britse bodem herenigd met haar man en dochtertje Gabriela, inmiddels zeven.

Het Iraanse regime arresteerde haar zes geleden nadat ze met Gabriella (toen 22 maanden) op vakantie was geweest bij familieleden in Iran en terug wilde keren naar Londen. De autoriteiten verdachten Zaghari-Ratcliffe van het plannen van een coup tegen de staat. Tijdens een showproces werd ze veroordeeld tot vijf jaar opsluiting in één van de afgrijselijkste gevangenissen in het Midden-Oosten. De spionagebeschuldigingen waren verzonnen.

Gabriella werd onder de hoede genomen van haar opa en oma in Iran en keerde in 2019 terug in Engeland bij haar vader. Nazanin zag haar vandaag voor het eerst in drie jaar weer. 

In de gevangenis werd Nazanin Zaghari-Ratcliffe's positie werd er niet beter op toen Boris Johnson, destijds minister van Buitenlandse Zaken, abusievelijk beweerde dat Zaghari-Ratcliffe in haar geboorteland was geweest om journalisten les te geven. Het was onder andere een reden voor de Iraanse autoriteiten om haar straf, toen die afliep, te verlengen.

Het ging dan ook niet om de vraag of Nazanin iets fout had gedaan, ze was een pion in een politiek steekspel om een openstaande rekening van 450 miljoen euro die Iran van het Verenigd Koninkrijk wilde voor niet geleverde tanks in de jaren zeventig. De Britse regering heeft laten weten de schuld alsnog in te zullen lossen.

Article continues after the ad

Engeland leefde zes jaar intens mee met Nazanin en haar man Richard deed er alles aan – hij ging zelfs in hongerstaking - om haar in het nieuws te houden, de enige manier om enige druk te kunnen uitoefenen.

Met uiteindelijk dus dit heerlijke resultaat.

"Nazanin wil als eerste thee”, zei hij. "We denken even niet aan de verloren jaren. We hebben de toekomst voor ons." Het gezin neemt voorlopig even de tijd om tot rust te komen en elkaar weer te leren kennen. 

Naast Nazanin is ook Anoosheh Ashoori (67) vrijgelaten. Hij zat eveneens al jaren vast na onterechte beschuldigingen. 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in