'Ik had rekening gehouden met kritiek, maar niet in deze mate.'

Nu er versoepeld kan worden omdat de vaccinatiecampagne op volle toeren draait en steeds duidelijker wordt dat het overgrote deel van de mensen wil bijdragen aan de oplossing van de pandemie, verstommen de degenen die het niet eens waren met de aanpak van de regering in rap tempo.

Econome Barbara Baarsma, goed ingevoerd en veelgevraagd talkshowgast en ooit een van de drijvende krachten achter Herstel NL, trok zich al veel eerder terug, niet alleen uit deze club, maar ook uit de publiciteit.  Want ze kan best tegen een stootje als het aankomt op haatmails en seksisme ('Delete-delete-delete'), maar er zijn grenzen.

Article continues after the ad

‘Ik had rekening gehouden met kritiek,’ zegt ze terugkijkend in het Algemeen Dagblad, ‘maar niet in deze mate en niet zo op de persoon. Er kwamen zoveel enge reacties, doodsbedreigingen zelfs. Dat heeft mij echt geraakt.’ Daarom zocht Baarsma, die nog altijd achter de uitgangspunten van Herstel NL staat, de luwte op: "Ik dacht: heb ik dit er nog voor over? Nee."

'Ik krijg brieven, vooral van vrouwen, die vragen of ik alsjeblieft weer van me wil laten horen'

Toch hoopt ze snel weer te kunnen deelnemen aan het debat, als dat helpt: "Ik krijg brieven, vooral van vrouwen, die vragen of ik alsjeblieft weer van me wil laten horen. “Fijn dat er ook zo’n geluid was,” schrijven ze dan."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in