Ze is 76 jaar geworden en bezweek aan longkanker.

Journalist en eindredacteur Hummie van der Tonnekreek is op 19 januari op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft goede vriend en televisieproducent Gijs van Dam woensdag namens de familie bekendgemaakt. Zij overleed aan de gevolgen van longkanker. Van der Tonnekreek werd vooral bekend bij het grote publiek toen zij in 1999 hoofdredacteur werd van het televisieprogramma Big Brother.

Big Mother

Van der Tonnekreek begon als redacteur bij het weekblad Margriet en werkte later bij Story en Privé. Ook was ze hoofdredacteur van Weekend. Ze studeerde op latere leeftijd ook nog rechten. Bij het grote publiek werd ze bekend toen ze in 1999 hoofdredacteur werd van Big Brother, het programma waarin deelnemers in een afgesloten huis 24 uur lang werden gevolgd met camera's.

Van der Tonnekreek was een van de mensen die het revolutionaire programma, waarin bewoners van een afgesloten huis 24 uur per dag met camera's werden gevolgd, vormgaf. De betrokkenheid bij de show leverde haar de titel 'oermoeder' van Big Brother op.

Article continues after the ad

Na het succes van de eerste reeks bleef zij verbonden aan het programma. Ook ontwikkelde Van der Tonnekreek de zogenoemde 'programmabijbel' voor de talloze buitenlandse edities van het programma. Ze toonde zich afgelopen jaar zeer kritisch over de doorstart van Big Brother in Nederland.

Geen fan van huidige edities

In De Telegraaf zei de oud-eindredacteur dat "de ziel van het project" miste. "Wat wij deden was steengoed. De makers van nu hebben het gewoon slecht gemaakt." Een belangrijk probleem was volgens Van der Tonnekreek dat de bewoners zich niet genoeg aan elkaar hechtten en zo ook niet het hart van de kijker wisten te winnen.

"Het probleem is dat je nooit meer mensen krijgt die het níet snappen," zei ze in het AD. "De bewoners uit de eerste serie hadden geen idee waar ze onderdeel van uitmaakten. Die maagdelijkheid krijg je nooit meer terug."

Geen behandeling 

Van der Tonnekreek werd begin december ziek, waarbij meteen duidelijk was hoe ernstig het was. "Hummie wilde niet behandeld worden en leed in stilte. Aan een behandeling moest ze niet denken," zegt Van Dam, die zeventien jaar lang vrijwel dagelijks contact met haar had. "Hummie was daar nogal nuchter in. Toen ze hoorde wat voor mogelijkheden er eventueel waren, moest ze daar niet aan denken. 'Dan heb ik hooguit een paar maanden extra en ben ik alleen maar misselijk', zei ze. Maar het is nu wel heel snel gegaan. Net voor Sinterklaas is zij naar het ziekenhuis gegaan, vorige week woensdag al is zij overleden."

Hummie is vanmiddag in het bijzijn van een kleine groep vrienden en familieleden begraven op Zorgvlied in Amsterdam.

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in