Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Noord-Europa scoort zesde (!) vrouwelijke premier

Waarom lukt het deze powervrouwen wel? Alle eer aan Estland: met de benoeming van Kaja Kallas tot minister-president worden nu zes van de acht Noord-Europese landen bestuurd door vrouwen. IJsland, Denemarken, Noorwegen, Finland en Litouwen gingen voor. Alleen in Zweden en Letland staat nog een ma...

Noord-Europa scoort zesde (!) vrouwelijke premier

Waarom lukt het deze powervrouwen wel?

Alle eer aan Estland: met de benoeming van Kaja Kallas tot minister-president worden nu zes van de acht Noord-Europese landen bestuurd door vrouwen. IJsland, Denemarken, Noorwegen, Finland en Litouwen gingen voor. Alleen in Zweden en Letland staat nog een mannelijke leider aan het roer.

Vrouwelijke president én premier

Het was ook voor Kersti Kaljulaid (de vrouw in het blauw) een primeur. Sinds zij in 2016 aantrad als de eerste vrouwelijke president van Estland, had ze alleen nog maar mannen beëdigd als premier.

Maar nadat twee weken geleden de regering viel vanwege een groot corruptieschandaal, nam ze dus de eed af van Kaja Kallas, dochter van voormalig premier Siim Kallas, leider van de liberale Hervormingspartij en nu dus de eerste vrouwelijke minister president van Estland. Je ziet dat vrouwen goed vertegenwoordigd zijn in het kabinet. 

Van Erna tot Kaja

Hiermee is het aantal vrouwelijke leiders in het hoge noorden goed vertegenwoordigd. Erna Solberg van Noorwegen en Katrin Jakobsdottir in IJsland zijn al een tijdje regeringsleider.

Half 2019 nam in Denemarken de sociaal-democratische ↑ Mette Frederiksen het over van haar mannelijke voorganger. Eind 2019 werd de 34-jarige Sanna Marin de jongste premier ooit in Finland. In oktober 2020 werd de centrum-rechtse premier Ingrida Simonyte ingezworen in Litouwen en deze week was het dus de beurt aan Estland.

Vrouwelijke tradities

Dat er daar steeds meer vrouwen in leidende posities terechtkomen, komt deels omdat het daar al langer als normaal wordt gezien.

Finland had al in 1926 zijn eerste vrouwelijke minister aan Miina Sillanpää. Vigdis Finnbogadottir van IJsland was tussen 1980 en 1996 de eerste vrouwelijke president ter wereld en de eerste vrouwelijke premier van Litouwen trad al in 1990 aan, namelijk direct nadat het land onafhankelijk werd van Rusland.

Aanzuigende werking

Meisjes die opgroeien met vrouwen op leidinggevende posities kiezen zelf ook eerder dat pad. En hoe meer vrouwen er in de politiek zijn, hoe groter de kans dat ze doorstomen tot de top.  In Litouwen worden alle drie de regeringspartijen voorgezeten door vrouwen en Finland heeft met 12 vrouwelijke ministers (tegenover 7 mannen) zelfs het vrouwelijkste kabinet ter wereld.

'In geen van deze landen geloven ze dat het vanzelf goedkomt'

Naast de aanwezigheid van rolmodellen, is er overigens nog een groot verschil tussen Noord-Europese landen en bijvoorbeeld Nederland, zegt Julia Wouters, oud-adviseur van Lodewijk Asscher en auteur van het boek De zijkant van de macht (Waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten), in de Volkskrant. '‘Namelijk dat die landen geen van allen geloven dat het vanzelf goed komt.

Wij in Nederland denken: vrouwen hebben gelijke toegang tot onderwijs, dus het is een kwestie van tijd tot vrouwen de top bereiken. In Scandinavische landen, en waarschijnlijk ook in de Baltische staten, begrijpen ze dat het juist ontzettend hard werken is.’ Toch nog even wat harder tegen dat glazen plafond slaan, dus.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen lees je in zowel de print editie van Nouveau als hier online portretten van politica die hier stevig aan de weg timmeren #vrouwelijkepremier #vrouwelijkeleiders

Foto's (c) ANP, Miina Sillanpää, Mette Frederiksen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in