Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nieuwe Britse First Lady Akshata Murthy is rijker dan Charles III

En volgens haar man Rishi Sunak 'een nachtmerrie van een sloddervos'. Met de wisseling van de wacht in 10 Downing Street, waar Rishi Sunak (42) nu de nieuwe Britse premier is, is er ook een nieuwe First Lady in beeld gekomen. Het betreft Akshata Murthy (42), voormalig modeontwerpster en erfgename...

Nieuwe Britse First Lady Akshata Murthy is rijker dan Charles III

En volgens haar man Rishi Sunak 'een nachtmerrie van een sloddervos'.

Met de wisseling van de wacht in 10 Downing Street, waar Rishi Sunak (42) nu de nieuwe Britse premier is, is er ook een nieuwe First Lady in beeld gekomen.

Het betreft Akshata Murthy (42), voormalig modeontwerpster en erfgename van haar vader IT-imperium Infosys: ze zou rijker zijn dan koning Charles privé is, dankzij een fors aandelenpakket in het bedrijf. Ze heeft als dochter van de oprichter een belang in Infosys van 0,9 procent, goed voor ruim 800 miljoen euro. Eerder dit jaar lag ze onder vuur omdat ze nauwelijks belasting betaalt in Groot-Brittannië.

Handigheidjes met de belasting, daar houden de Britten niet van

Uit gelekte documenten kwam naar voren dat Murthy aanspraak maakt op een uitzondering voor niet-ingezetenen. Die zogenoemde non-domstatus geldt voor personen die Groot-Brittannië niet als hun permanente verblijfsland zien. Wie een vast bedrag van 30.000 pond betaalt, hoeft dan geen belasting te betalen over inkomsten in het buitenland.

De afgelopen acht jaar kon Murthy zo voorkomen dat ze belasting betaalde over haar Infosys-dividenden. Dat moet miljoenen hebben gescheeld: alleen al vorig jaar keerde het bedrijf al bijna 14 miljoen euro aan haar uit.

Murthy verdedigde zich door te zeggen dat de status volstrekt legaal is

Murthy verdedigde zich door te zeggen dat de status volstrekt legaal is en ze in haar geboorteland alle belastingen voldoet. Ook benadrukte ze dat ze wel degelijk van plan is uiteindelijk terug te verhuizen naar India, als haar ouders op een leeftijd komen dat ze haar hulp nodig hebben.

Rishi en Akshata leerden in 2005 elkaar kennen toen ze allebei aan Stanford University studeerden. Ze trouwden in 2009 in Bengaluru en woonden daarna vier jaar in India. Samen hebben ze twee dochters, Krishna en Anouska.

'Laat me eerlijk zijn: opruimen is niet haar ding'

Hij is hilarisch openhartig over hun relatie: "Ik ben ongelofelijk netjes, zij is erg slordig. Ik ben heel georganiseerd, zij is veel spontaner. Ze gaat het niet leuk vinden dat ik dit over haar zeg, maar laat me eerlijk zijn: opruimen is niet haar ding. Ze is een absolute nachtmerrie, overal kleren. En schoenen. Oh, God, de schoenen…" Dat belooft nog wat, voor het niet al te grote premiers-appartement dat bij de ambtswoning hoort. 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in