'Ik wil daar een plek aan tafel om mee te denken.'

Sylvana Simons (1971) haalde als lijsttrekker van BIJ1 een zetel in de Tweede Kamer bij de verkiezingen van vorige week. De afgelopen jaren is ze veel in het nieuws geweest omdat ze het debat scherp en activistisch voert, met als gevolg dat ze veelvuldig wordt bedreigd. Wat haar er niet van heeft weerhouden om door te zetten, hetgeen respect afdwingt #sisterhood. Volgende week wordt ze ingezworen als volksvertegenwoordiger. Wat weten we van haar?

Programmamaker

Simons is geboren in Paramaribo en kwam toen ze 18 maanden was met haar ouders naar Nederland, waar ze opgroeide in Hoorn. Ze hield van dansen, volgde later in Amsterdam een dansopleiding, werd aangenomen op de Theaterschool...

...en werd in 1995 VJ bij TMF, waarna ze programma's presenteerde voor RTL4. Daarnaast had ze een bloeiende carrière op de radio, schreef ze columns en ontwierp vaak haar eigen kleding.

Article continues after the ad

Ze heeft een volwassen zoon en een dochter en is sinds vorig haar de trotse oma van een kleindochter.

In mei 2016 sloot ze zich aan bij de politieke beweging van DENK, gemotiveerd door 'het tegengaan van racisme, discriminatie en xenofobie.' Ze wilde zich inzetten voor 'dekolonisatie van het onderwijs' en 'empowerment van vrouwen.' Haar politieke ambities maakten veel reacties los, waaronder racistische en seksistische, waarna ze werd beveiligd.

Eigen partij

Omdat Simons zich bij DENK 'niet geborgen' voelde, richtte ze zelf Artikel 1 op, dat later BIJ1 werd. Onder die naam deed ze mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam en kwam in de raad.

Dat werk droeg ze eind vorig jaar over aan haar secondant, om zich helemaal op de verkiezingen te kunnen richten.

'Politiek is de plek waar onze samenleving wordt vormgegeven'

Wat is haar motivatie om de landelijke politiek in te gaan? "Na 25 jaar manoeuvreren langs het alledaags racisme kwam er een moment aan de tafel bij De Wereld Draait Door waarop ik wist dat ik er niet langer voor weg kon lopen, maar het moest aangaan," zei Sylvana eerder in Nouveau. "Ik wilde mijn bekendheid, mijn podium, gaan inzetten ten dienste van de samenleving. Politiek is de plek waar onze samenleving wordt vormgegeven, waar beslissingen worden genomen die direct impact hebben op ons dagelijks leven. Ik wil daar een plek aan tafel om mee te denken, mee te praten, mee te beslissen."

Hoe heeft ze de afgelopen dagen – een zetel, geen zetel, tóch een zetel - ervaren? "Ik ben brak alsof ik van een meerdaags festival kom," zei ze vrijdag tegen Trouw. "Ken je dat gevoel? Dat je weet dat het fantastisch was, maar vraag me niet wat voor bands er waren."

'Ik denk zeker niet licht over de verantwoordelijkheid die ik heb'

Toen uit de uitslag bleek dat ze het gehaald had, was er opluchting: "Opeens was het heel concreet, met een werkkamer en een e-mailadres. Pas toen begon het in te dalen. Ik denk zeker niet licht over de verantwoordelijkheid die ik heb. Ik heb als politica vertrouwen gekregen van mensen en dat vertrouwen mag ik zeker niet beschamen."

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in