En een zekere Coco C helpt daar postuum bij.

De National Portrait Gallery in Londen gaat samenwerken met het Chanel Culture Fund om meer vrouwen in de collectie te brengen. Dat gebeurt door reeds bestaande portretten aan te kopen, maar ook door opdracht voor nieuwe portretten te geven.

Spionnen, militairen, suffragettes, prinsessen die iets voor het Verenigd Koninklijk hebben betekent – ze gaan in de spotlights.

Article continues after the ad

PORTRAIT OF VIRGINIA WOOLF DOOR RAY STRACHEY, EIND 1920'S COURTESY OF NATIONAL PORTRAIT GALLERY

Het komt niet heel vaak voor dat Franse en Engelse instituten samenwerken, maar als ze het doen, doen ze het meteen goed. Reframing Narratives: Women in Portraiture gaat drie jaar duren. Het nieuwe Chanelfonds is gericht op grotere representatie van vrouwen in cultuur en samenleving, in de geest van Coco, die in haar tijd absoluut avant-garde was.

Curator is Dr. Flavia Frigeri (links), in de kunstwereld bekend als een rockster. "Als je het kunt zien, kun je het zijn," zegt Frigeri over haar visie. "We vieren vrouwen uit het verleden en uit het hier en nu, in de hoop dat meisjes die de Gallery bezoeken de portretten zullen zien en zich gesterkt en geïnspireerd zullen voelen."

ANNA MAY WONG PHOTOGRAPHED BY ATELIER GUDENBERG, 1920'S, COURTESY OF THE NATIONAL PORTRAIT GALLERY, LONDON

Onder de pioniers die onder andere te zien zullen zijn: Anna May Wong, de ster van Shanghai Express, Noor Inayat Khan (1914-1944), een moslimprinses die een Britse spion werd en de eerste vrouwelijke officier van kleur in de Auxiliary Territorial Service, Georgina Masson (1932).

Omdat de coronabeperkingen een live bezoek verhinderen, is de National Portrait Gallery alvast online begonnen met het delen van beelden en interviews met onder anderen ex-prima ballerina Zenaida Yanovsky, tiener activist Amika George en Helena Bonham Carter – de moeite waard om te volgen. Vroeg of laat zal ook vast de hertogin van Cambridge haar opwachting maken: zij is beschermvrouw van de National Portrait Gallery.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in