De dochter van Desmond Tutu is predikant in Nederland.

In Zuid-Afrika mag Mpho Tutu (58), dochter van de wereldberoemde Desmond Tutu, sinds haar huwelijk met een vrouw het ambt van priester niet uitoefenen. Nu staat ze in Amsterdam op de kansel.

"In 2012 ontmoette ik Marceline van Furth op de Nederlandse ambassade in Pretoria," zegt Mpho in de nieuwe Nouveau. "Als hoogleraar infectie­ziekten binnen de kindergeneeskunde was ze een van de vijf professoren die voor de Vrije Universiteit een Desmond Tutu-leerstoel mocht bekleden. Ze was knap en verlegen.

'Voor mijn ouders was het al een uitdaging dat ik gescheiden was; dat had hun hart gebroken'

Ik was best verbaasd dat ik op een vrouw viel. Er rezen aller­lei vragen in mij: hoe moet dit verder? En wat had ik gedaan als Marceline een man was geweest? Ik vroeg me ook af wat ik tegen mijn ouders en tegen mijn kinderen moest zeggen. Voor mijn ouders was het al een uitdaging dat ik gescheiden was; dat had hun hart gebroken.

Article continues after the ad

Toen ik hen uiteinde­lijk vertelde over Marceline, vroeg mijn moeder: ‘Gaat Marceline nog wel voor mijn kleinkinderen zorgen?’ Maar ze zei ook: ‘We vinden het vooral belangrijk dat jij gelukkig bent.’

'Kinderen zijn bij een nieuwe liefde toch bang dat hun moeder minder aandacht voor ze heeft'

Wat mijn kinde­ren er precies van vonden, weet ik niet. Mijn oudste dochter was vooral bezig met het feit dat er een nieuw persoon in haar leven kwam. Ze vroeg: ‘Wat betekent dit nu voor ons?’ Kinderen zijn bij een nieuwe liefde toch bang dat hun moeder minder aandacht voor ze heeft. Het feit dat Marceline een vrouw was, was niet eens onderdeel van het gesprek."

Verder lezen over deze boeiende vrouw?

Het hele interview en de prachtige foto's waarvoor Janny poseerde vind je in de nieuwe Nouveau die nu in de winkel ligt. Online bestellen kan ook, dan wordt het nummer zonder verzendkosten naar je opgestuurd!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in