'Het is steeds moeilijker uit te leggen.'

En dat is nummer elf die vertrekt uit het Kabinet Rutte III... Demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken (CDA) wordt door demissionair premier Rutte ontslagen vanwege haar uitspraken over het coronatoegangsbewijs. Keijzer uitte vanochtend in De Telegraaf grote twijfels over het toegangsbewijs, op de dag dat dat voor het eerst moet worden gehandhaafd.

In een verklaring laat Rutte weten dat hij dat heeft besloten, met instemming van de minister van Economische Zaken en Klimaat, en na overleg met de drie viceminister-presidenten. "De genoemde staatssecretaris wordt voorgedragen voor ontslag met onmiddellijke ingang. De werkzaamheden worden overgenomen door de minister van Economische Zaken en Klimaat, Stef Blok."

Article continues after the ad

'Haar uitspraken verdragen zich niet met de besluiten die zijn genomen'

Verder zegt hij: "De uitspraken van de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, gedaan in het interview van De Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn."

In de krant zei Keijzer: "Je ziet dat het steeds moeilijker uit te leggen is waarom die pas op de ene plek wel nodig is en op de andere plek niet." En: "Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?"

Binnen haar partij het CDA ontstond meteen grote onvrede over haar uitspraken. Die staan haaks op het kabinetsbeleid van onder anderen haar partijgenoten De Jonge van Volksgezondheid en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Het kabinet wordt geacht met een mond te spreken en eenheid van beleid uit te dragen.

Functie elders?

Omdat Keijzer zich daar niet aan heeft gehouden werd haar positie onhoudbaar. Over haar toekomst als Kamerlid is nog niets bekend.

Foto (c) Rijksoverheid, Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in