Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mona Keijzer nog altijd kritisch op aanpak corona

'Zo diep ingrijpen als met de QR-code is het niet waard.' Mona Keijzer is na tien jaar Den Haag even klaar met de politiek, maar is nog altijd kritisch op de Nederlandse aanpak van de pandemie. Eind september sprak ze zich in De Telegraaf uit tegen de coronapas, die werd uitgebreid naar winkels e...

Mona Keijzer nog altijd kritisch op aanpak corona

'Zo diep ingrijpen als met de QR-code is het niet waard.'

Mona Keijzer is na tien jaar Den Haag even klaar met de politiek, maar is nog altijd kritisch op de Nederlandse aanpak van de pandemie. Eind september sprak ze zich in De Telegraaf uit tegen de coronapas, die werd uitgebreid naar winkels en sportscholen. Nog diezelfde dag werd ze ontslagen als staatssecretaris van Economische Zaken door premier Mark Rutte omdat het kabinet met één mond moet spreken.

In Trouw blikt ze uitgebreid terug op de werkwijze, waar ze zich steeds onprettiger bij voelde. Dat er in het begin, toen niet goed duidelijk was waar we mee te maken hadden, stevig werd ingegrepen, vindt ze logisch. Maar daarna was er volgens Keijzer alleen maar oog voor volksgezondheid in de engste zin van het woord: terugdringen van het virus. Wat het deed met de samenleving, jongeren en ondernemers, daar werd nauwelijks naar gekeken.

'Mensen belanden in hun eigen bubbeltjes, en ontmoeten elkaar niet meer'

"De samenleving wordt binair. Op heel veel dossiers wordt gedaan alsof er maar twee smaken zijn, terwijl het veel ingewikkelder is. Bij migratie is bijvoorbeeld iedereen welkom, of helemaal niemand. Met corona was het: je wilt de boel op slot, of je bent daar tegen. Voor vaccineren, of ertegen. Elke maatregel is goed vanwege de volksgezondheid, of je ontkent het virus compleet. Dit smoort het politieke debat. Mensen belanden in hun eigen bubbeltjes, en ontmoeten elkaar niet meer."

'De QR-code grijpt geweldig in op grond- en mensenrechten'

Keijzers kantelpunt? "Het ontwikkelde zich. Eerst kwam de winkelsluiting, daarna de avondklok. En die was nota bene gebaseerd op twee literatuurstudies en ervaringen uit Frankrijk, niet vergelijkbaar met de Nederlandse situatie. Toen kwam de QR-code. Die pas grijpt geweldig in op grond- en mensenrechten. Je moet daarmee zeer terughoudend zijn. Voor grondrechten is honderden jaren gedemonstreerd, gestreden en gestorven. Je moet dat alleen doen als je geen andere instrumenten hebt en het bewezen effectief is. En zelfs dan kun je nog zeggen: tóch gaat dat mij te ver. Zo diep ingrijpen is het niet waard."

'Straks tabak verbieden of mensen dwingen om af te vallen?'

Over 2G: "Als we mensen die er zelf voor kiezen zich niet te laten vaccineren, gaan beschermen tegen ziekenhuisopnames, dan staat de poort open. Dan gaan we straks tabak verbieden, of mensen dwingen af te vallen. Wat voor samenleving is dat? Eén waarin maakbaarheid het devies is en mensen niet meer een eigen keuze mogen maken."

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in