Gezocht: nóg een demissionair vervanger.

In navolging van minister Sigrid Kaag is ook demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld opgestapt vanwege de motie van afkeuring tegen haar.

Een Kamermeerderheid steunde de motie donderdag, maar Bijleveld besloot in eerste instantie te blijven. "Het kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er dingen niet goed zijn gegaan. Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn", zei Bijleveld daar toen over.

Eerder vandaag ontstond er onrust binnen het CDA over de keuze van Bijleveld om aan te blijven. Haar collega, demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66), stapte wél direct op na de motie van afkeuring.

Article continues after the ad

Een Kamermeerderheid steunde de motie van afkeuring, die voortkwam uit de onvrede over de evacuaties uit Afghanistan. Die kwamen te laat op gang, waardoor mensen zijn achtergebleven.

Vanmiddag zei Bijleveld in een toelichting op het feit dat ze alsnog was afgetreden tijdens een persmoment op het ministerie van Defensie, dat ze door de ontstane discussie na het vertrek van Kaag, niet langer kon aanblijven. "Ik maakte gisteren mijn eigen afweging om door te gaan. Ik constateer echter dat mijn aanblijven discussie oplevert en ik wil mijn mensen niet in de weg staan. Daarom laat ik ze met pijn in het hart achter."

Bijleveld wilde daar niet op vragen van de pers ingaan, maar zei nog wel dat ze niet onder druk van haar CDA-collega's zou zijn opgestapt.

CDA-leider Wopke Hoekstra zei in een reactie dat Bijleveld geen onderdeel wilde zijn van een discussie over haar aanblijven. "Enorm jammer, maar ik heb het ook te respecteren." Hij ontkende dat hij als CDA-partijleider, Bijleveld onder druk heeft gezet om af te treden. "Het is haar eigen beslissing geweest."

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus neemt tijdelijk de taken van Bijleveld over, totdat er een vervanger is gevonden.

Foto (c) Nouveau / DPG Media 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in