Fotograaf
Carin Verbruggen

'Ik denk dat het De Zeven Zussen wordt.'

Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld zit sinds 2017 op haar post en wist dat er veel te doen was op het departement.

Ze wilde een 'realistische, laagdrempelige minister' zijn en noemde in haar plannen herstel van vertrouwen van het defensiepersoneel in de eigen organisatie "misschien wel de belangrijkste uitdaging" na de kaalslag van de jaren ervoor.

'Mensen zijn argeloos als het gaat om veiligheid en vrijheid'

"Een grotere puzzel voor deze organisatie vind ik de argeloosheid van de samenleving ten aanzien van onze veiligheid en vrijheid," zegt Bijleveld in NRC. "Mensen zien die als vanzelfsprekend. Heel vreemd als je weet wat de Russen aan militaire macht opbouwen aan hun grenzen, wat er nog altijd is aan IS-terrorisme, wat er dagelijks plaatsvindt aan cyberaanvallen door statelijke actoren. Het werd normaal gevonden toen er in de coronacrisis een beroep werd gedaan op mijn mannen en vrouwen en ze er meteen stonden. De ene dag ben je verpleegkundige in Irak, de volgende dag in een Amsterdams verpleeghuis."

Article continues after the ad

Had ze die argeloosheid vier jaar geleden zelf ook? Ze aarzelt even. "Laat ik zeggen dat mijn wereldbeeld er niet vrolijker op is geworden.”

En nu mag ze even op vakantie: "Twee weken met mijn man in de kampeerbus naar Frankrijk. Verder sport kijken – ik hou van sport – en géén mails lezen, tenzij een crisis uitbreekt. Ik heb de biografie van Van Mierlo liggen, maar ik denk dat het De Zeven Zussen wordt. Die lees ik met mijn dochters. En lekker eten natuurlijk, ik hou van lekker eten."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in