Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Melek Usta: 'Ik wil onderschat talent zichtbaar maken'

Wat een inspirerende vrouw.

Melek Usta: 'Ik wil onderschat talent zichtbaar maken'

Inspirerend interview met deze vrouw met een missie!

Ondernemer Melek Usta (53) wist als kind al dat ze een ander leven wilde dan de mensen om haar heen. Haar ongebreidelde ambitie leidde uiteindelijk tot een eigen werving- en selectiebureau, Colourful People, en het vacatureplatform Colourful Jobs, twee organisaties die zich hardmaken voor inclusie en diversiteit op de werkvloer.

Ze werd geboren in Istanboel en kwam als baby met haar moe­der en vijf jaar oudere zus naar Haarlem, waar haar vader als arbeidsmigrant werkte. ‘Al op heel jonge leeftijd wist ik dat het milieu waarin ik opgroeide, mij zou verstikken," zegt ze in Nouveau. "In mijn dagboeken schreef ik dat ik een heel ander leven voor me zag dan het leven dat de mensen om mij heen leefden. Ik wilde uitbreken, dromen najagen, iets van mijn leven maken, onafhankelijk zijn, ontdekken."

'Ik was jong, vrouw en heb ook nog een migratieachtergrond. Daar wilde ik iets mee doen'

"Doordat mijn kindertijd niet onbezon­nen was, werd ik relatief snel volwas­sen. In 2000, op mijn dertigste, ben ik voor mezelf begonnen. Ik werkte voor een landelijk uitzendbureau en de werking van vraag en aanbod op de arbeids­markt fascineerde me. Ik vond dat er weinig diversiteit te zien was op sleutel­posities. Ik was jong, vrouw en heb ook nog een migratieachtergrond. Daar wilde ik iets mee doen. Er was geen en­kel werving- en selectiebureau dat zich daarmee bezighield. Dat kon anders en moest beter."

'Diversiteit en inclusie zijn belangrij­ke cultuurwaarden zijn binnen een or­ganisatie'

"Ik zegde mijn baan op en huurde een klein kantoor in Amster­dam-Noord. Mijn drijfveer was om het talent dat niet op waarde werd geschat, zichtbaar te maken. Anderzijds werd ik steeds meer in mijn overtuiging gesterkt dat diversiteit en inclusie ook belangrij­ke cultuurwaarden zijn binnen een or­ganisatie."

'Diverse teams functioneren alleen succesvol als je stuurt op de verbinding'

"Diverse teams kun je alleen maar succesvol laten functioneren als je stuurt op de verbinding tussen die mensen met hun verschillende achter­gronden en ervaringen. Het benutten van de wijsheid, kennis en ervaring van een divers team zorgt ervoor, dat je be­tere besluiten kunt nemen en je je blin­de vlek opheft. Wij zeggen daarom bij Colourful People: meer van hetzelfde levert uiteindelijk minder op."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Astrid Zuidema