'Er zal een schikking komen, dat vind ik reëel.'

Aan de receptensoap rond Sonja Bakker is een einde gekomen nu ze volmondig heeft toegegeven dat er binnen haar bedrijf plagiaat is gepleegd.

Aan de Telegraaf liet de afslankgoeroe weten dat een medewerker recepten van concurrenten heeft overgenomen en geplaatst op Instagram. Ook is ze per mail met de dood bedreigd.

Met foodblogger Silvia Ribas Dunnirvine zal een schikking worden getroffen, zegt Bakker.

Article continues after the ad

Ribas Dunnirvine zocht direct juridische hulp nadat ze erachter was gekomen dat het team van Bakker meerdere recepten van haar had overgenomen en gedeeld op sociale media. Content mag niet zonder toestemming worden gebruikt.

"Mijn advocaat en die van haar zijn momenteel in gesprek om uit te zoeken wat er precies allemaal mis is gegaan, maar ook hoe we het samen kunnen oplossen. Ik kan alleen maar zeggen dat ze gelijk heeft", zegt Bakker tegen de krant. "Er zal een schikking komen. En dat vind ik nog reëel ook. Het is gewoon plagiaat."

Volgens Bakker hebben andere bloggers nog niet van zich laten horen. Maar als die zich melden, staat ze open voor een gesprek. De toedracht van het plagiaat wordt nog onderzocht, maar Bakker vindt dat ze hoe dan ook eindverantwoordelijk is.

'Het is mijn schuld dat het mis is gegaan. Ik heb er niet goed op gelet'

"Voor corona zaten we met elkaar op kantoor en namen we alles altijd goed door. Nu verliep alles via Zoom. Een medewerker van mij haalde foto's van het internet waarvan ik dacht dat ze rechtenvrij waren. Dat was dus niet het geval. Ze zijn een-op-een gekopieerd", vertelt de dieetdeskundige. "Natuurlijk kan ik de bewuste medewerker daarop aanspreken, maar het is mijn schuld dat het mis is gegaan. Ik heb er niet goed op gelet."

De plagiaatkwestie heeft naar eigen zeggen wel tot ernstige bedreigingen aan het adres van Bakker geleid. "Via mijn e-mail ben ik met de dood bedreigd. Op straat schelden mensen mij uit dat ik een oplichter ben. En dat ik in de gevangenis hoor. Ondanks de fouten die ik op mijn Instagram heb gemaakt, ben ik geen oplichter."

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in