'Wat heb ik nu helemaal te verliezen?'

Comedienne en cabaretier Martine Sandifort (1970) trakteert al een jaar lang vrijwel dagelijks op grappige filmpjes, haar #namasteetjes. Daarin bespreekt ze het leven als zelfverklaard coach en goeroe en neemt ze alles en iedereen (ook zichzelf) gretig op de hak.

Article continues after the ad

“Tuurlijk is het balen dat alles stil ligt vanwege corona," zegt ze in Zin. "Maar die filmpjes kleuren mijn dag. Het is heel lekker om alles van je af te praten of te zingen. Ik zou zeggen: het is bijna therapeutisch en leuk dat veel mensen ervan genieten. Bijkomend voordeel: ik heb mezelf als soloartiest met die filmpjes inmiddels behoorlijk op de kaart gezet.”

Dankzij de versoepelingen kan ze nu ook weer aan de slag met iets wat ze in haar twintig jaar nog niet eerder heeft gedaan: een solovoorstelling, die aanstaand theaterseizoen te zien zou moeten zijn. "Vroeger wilde ik de vrouwelijke Hans Teeuwen worden," zegt ze. "Dat was voor mij het hoogst haalbare. Een aantal keer stond ik ook inderdaad op het punt solo te gaan. Maar elke keer haakte ik af. Faalangst." 

Van die angst heeft ze op haar 51ste minder last: "Ik denk steeds vaker: Wat heb ik nu helemaal te verliezen? Ja, dat is het voordeel van ouder worden en meer ervaring hebben. Voorheen lukte het me ook niet goed om ervaringen uit mijn eigen jeugd in mijn voorstellingen te stoppen. Ik probeerde dat op de Kleinkunstacademie in mijn laatste jaar maar het kwam te dichtbij. Ik werd gaandeweg steeds angstiger en somberder. Ik had een en ander blijkbaar nog niet goed verwerkt waardoor het helemaal verkeerd uitpakte en ik in een dip schoot. Ook daar ben ik nu beter tegen opgewassen, vermoed ik."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in