Maak kennis met de powervrouw achter Zara, Bershka en Massimo Dutti.

Natuurlijk, Virginie Viard van Chanel, Sarah Burton van Alexander McQueen en Stella McCartney zijn heel bekende namen in de modewereld. Maar niet iedereen kan zich designerlabels veroorloven, in die zin is Marta Ortega Pérez van Zara veel bepalender voor het Europese modebeeld (en ver daarbuiten).

Marta gaat Inditex leiden, ook bekend als 'de grootste kleermaker ter wereld'. Daar staat nu nog Pablo Isla Alvarez de Tejera aan het hoofd...

Article continues after the ad

Marta en haar vader Amancio in 2012

... die het in 2011 overnam van Marta's vader Amancio Ortega Gaona (85). Die zit sinds 1963 in de textielbusiness en richtte in 1975 Zara op.

Bedrijf van 90 miljard euro

Vanaf april 2022 staat Marta aan het hoofd en is ze verantwoordelijk voor merken als Zara, Bershka en Massimo Dutti – favorietje van koningin Máxima...

Marta met Anna Wintour (links) en Diane von Furstenberg (rechts)

... maar ook Pull&Bear, Stradivarius, Oysho, Zara Home en Uterqüe. Inditex verkocht vorig jaar voor 20,4 miljard euro aan kleding, de waarde van het bedrijf wordt op 90 miljard euro geschat.

Marta studeerde bedrijfskunde en begon zoals het in een goed familiebedrijf gaat helemaal onderaan, als verkoper in een Bershka-winkel, waar destijds ene Kate Middleton regelmatig kwam shoppen. Kleding vouwen, stofzuigen, achter de kassa staan. "De eerste week dacht ik: ik overleef dit niet," zei ze in The Wall Street Journal. "Maar daarna raak je een beetje verslaafd aan de winkelvloer. Sommige mensen willen er nooit meer weg. Het is het hart van de zaak."

Binnen het bedrijf groeide ze in veertien jaar door tot het soort bestuursvoorzitter dat graag een filiaal binnenloopt om even te checken of alles er toch netjes bijhangt. "Ik zweer dat ik mijn leven zal wijden aan uitbouwen van wat mijn ouders hebben opgericht," zegt ze. "Met mijn blik op de toekomst, maar met de lessen die in het verleden zijn geleerd. Ik leef als sinds mijn geboorte met en in dit bedrijf en ik heb veel geleerd van alle professionals die er werken."

Van Fast Fashion naar duurzaam

Een van haar sterke punten is dat ze het bedrijf in alle facetten kent, van de marketingafdeling tot de ontwerpers, knoopjesinkopers en webshop. De afgelopen jaren wist ze met speciale samenwerkingen labels als Zara al handig te linken aan high fashion, ook met Zara SRPLS, collecties in catwalkstyle.

Haar visie voor de toekomst is vooral duurzamer werken: de collecties van Zara worden weliswaar grotendeels in Europa vervaardigd, om de kleren snel in de winkels te kunnen hebben, maar de lage prijs maakt het toch verleidelijk om meer te kopen dan goed is voor de planeet.

Marta groeide op in een welvarend gezin, met balletles, een Zwitserse kostschool  en paardrijden, dat laatste doet ze nog altijd graag. De Ortega's hebben eigen stallen in La Coruna, waar ook Inditex nog altijd is gevestigd.

Ze heeft een zoon uit haar eerste huwelijk met Sergio Álvarez Moya en is hertrouwd met Carlos Torretta...

...met wie ze dochter Matilda (1) heeft, de krullenbol op haar arm. 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in