De filmster was niet dol op lichaamsbeweging.

Later dit jaar brengt Netflix een nieuwe film uit over Marilyn Monroe, met Ana de Armas in de rol van Norma Jean. De productie (door Brad Pitt) is gebaseerd op de roman Blonde van Joyce Carol Oates, een pil van 700 pagina's over Marilyn, die er bijzondere beautyrituelen op nahield.

Lichte gewichtjes

In 1952 deed ze er in Pageant een boekje over open. "Om eerlijk te zijn vond ik tot voor kort mijn figuur niet zo buitengewoon en dacht er amper aan," zei Monroe.

Article continues after the ad

"Ik gaf niets om outdoor sporten en verlang er totaal niet naar om uit te blinken in tennis, zwemmen of golf. Oefeningen, daar deed ik ook niet aan. Nu doe ik elke ochtend zeker tien minuten oefeningen met lichte gewichtjes. Ik heb mijn eigen work-out ontwikkeld, voor de spieren die ik stevig wil houden. Ik weet dat ze bij me passen want ik voel de juiste spieren aan het werk gaan als ik aan lichaamsbeweging doe."   

Alles voor de buste

Na het opstaan ('Mijn tanden poetsen, mijn gezicht wassen en die eerste diepe laag slaap van me afschudden') ging Marilyn naast haar bed liggen voor haar eerste oefening.

"Het is een simpele buste-verstevigende oefeningen waarbij ik gewichtjes vanuit spreidstand recht boven mijn hoofd breng. Dit doe ik vijftien keer, langzaam. Ik herhaal deze oefening nog eens vijftien keer van boven mijn hoofd. Daarna draai ik rondjes met mijn armen in een hoek van 45 graden tot ik moe word. Ik tel er niet ritmisch bij, zoals de mensen op de radio – ik zou exercise niet kunnen uitstaan als ik het gevoel had dat ik het móest doen."

Rauwe eieren

Wat betreft haar voeding at Marilyn vrijwel elke dag hetzelfde. "Ik heb al te horen gekregen dat mijn eetgewoonten absoluut bizar zijn, maar daar ben ik het niet mee eens. Voor ik onder de douche stap, warm ik op het elektrische plaatje dat ik altijd meeneem naar hotels een kopje melk op.

Als de melk warm is, breek ik er twee rauwe eieren in, klop ze op met een vorm en drink dat als ik me aankleed. Ik slik er een multivitamine bij en ik betwijfel of een arts een voedzamer ontbijt zou adviseren voor een meisje dat haast heeft om op haar werk te komen."

De lunch sloeg Monroe vaak over, al lepelde ze soms een half kopje gekookte noedels met melk weg. Hier eet ze een hotdog met  Arthur Miller, op weg naar Connecticut. 

En haar avondeten?

"Elke avond ga ik naar de markt bij mijn hotel en koop een biefstuk, lamskoteletjes of wat lever, die ik bak in de elektrische oven in mijn kamer. Ik eet meestal vier of vijf rauwe wortels bij mijn vlees en dat is het wel. Ik ben vast half konijn, rauwe wortels vervelen me nooit. Het is misschien maar goed dat ik zo simpel eet overdag, want sinds kort heb ik de gewoonte om 's avonds een hot fudge sundae te kopen op de terugweg van mijn toneellessen."

Master Cleanse

Om snel af te vallen, gebruikte Monroe de Master Cleanse, nu beroemd dankzij Beyoncé, maar destijds een Hollywoodhit dankzij Monroe.

Renée Taylor die later de moeder van The Nanny speelde, zat met haar op acteerles en kreeg het recept (tien dagen afzien op water met citroensap, cayennepeper en esdoorsiroop) van haar: "Het werd me hogelijk aanbevolen."

Geen ochtendmens

Beste beautytip? "Ik vind het vreselijk om dingen gehaast te moeten doen, het is vrijwel onmogelijk voor me om 's ochtend uit bed te springen," zei Marilyn. "Op zondag, mijn  enige vrije dag, doe ik er soms wel twee uur over om wakker te worden. Ik wentel me in elk laatste doezelmoment.

Afhankelijk van wat er op het programma staat slaap ik vijf tot tien uur per etmaal.

Ik slaap in een extra breed eenpersoonsbed met slechts een zwaar donzen dekbed over me heen. Geen pyjama's, geen enge nachtponnen, die verstoren mijn slaap." Voor het naar bed gaan nam ze meestal nog een slaapmutsje, in de vorm van een glas advocaat. Dat waren dus heel wat eieren per dag.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in