Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mariëtte Hamer: 'Laat een onafhankelijke partij onderzoek doen naar DWDD-schandaal'

Mariëtte Hamer: 'Laat een onafhankelijke partij onderzoek doen naar DWDD-schandaal'

Ze wil geen 'wij van WC-eend' toestanden.

Een onderzoek naar wat er allemaal is misgegaan bij het tv-programma De Wereld Draait Door moet onafhankelijk zijn. Dat zei regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer in het tv-programma Buitenhof. Ze ziet daarom liever niet dat de NPO zelf onderzoek doet naar de misstanden.

Hamer reageerde in Buitenhof zojuist op het onderzoek van de Volkskrant waarin het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk centraal stond. Van Nieuwkerk werd door tal van redacteuren beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Zijn woede-uitbarstingen en aantijgingen zouden jarenlang voor een onveilige werkomgeving hebben gezorgd.

"Het gevoel was: de zeis kan altijd onverwacht vallen", zei een redacteur tegen de krant. "Zonder dat je wist waarom. Lang bij DWDD werken was het ultieme recept voor een burn-out."

Actieplan

Gisteren liet de NPO weten 'op korte termijn' samen met alle omroepen een actieplan op te stellen 'om ervoor te zorgen dat er te allen tijde sprake is van een veilige werkomgeving voor alle medewerkers van de publieke omroep'. Staatssecretaris Gunay Uslu vroeg ook aan de voorzitter van de NPO 'grondig uit te zoeken wat er bij DWDD is gebeurd'. 

Onafhankelijk onderzoek

Maar Mariëtte Hamer ziet dat onderzoek dus liever uitgevoerd worden door een onafhankelijke partij, en moet volgens haar ' buiten de deur geplaatst worden'. 

Voor wat betreft de aanpak in de toekomst kan ze zich voorstellen dat de NPO daarvoor verantwoordelijk wordt. Maar 'terugkijken' ziet ze het liefst uitgevoerd 'verder weg bij de omroepwereld, omdat het zo onafhankelijk mogelijk moet'. 

Foto (c) Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in