Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Maike Meijer: 'Zelfspot is mijn redding'

Serieus interview over haar hilarische bestseller! Maike Meijer (53), actrice en scenarioschrijver van het satirische programma Toren C, debuteerde vorig jaar als schrijver met Wen er maar aan, een fictief dagboek over het leven van de werkloze actrice M. die ook nog eens in de overgang is. Het w...

Maike Meijer: 'Zelfspot is mijn redding'

Serieus interview over haar hilarische bestseller!

Maike Meijer (53), actrice en scenarioschrijver van het satirische programma Toren C, debuteerde vorig jaar als schrijver met Wen er maar aan, een fictief dagboek over het leven van de werkloze actrice M. die ook nog eens in de overgang is. Het werd een bestseller waar vrouwen van een zekere leeftijd om snikken van het lachen, want o – zó herkenbaar.

(c) Maike Meijer

Ze vergelijkt het geslachtsdeel van de oudere man met ‘vergeten groenten’, tekent een barcode boven een vrouwenlip en schrijft erbij: ‘Product over de datum…’ en haar tekening van twee vrouwen die bijna geheel verdwijnen achter de bosschages die uit hun theeglazen steken, is té leuk. ‘Vrouwen met muntthee,’ luidt het bijschrift simpelweg: verrukkelijk raak. Maike Meijer houdt van spot, en vooral zelfspot, want je moet blijven relativeren, ook als het verval genadeloos toeslaat. Zonder dat is er geen lucht, geen licht en geen toekomst. ‘Lach om jezelf’ is dan ook de belangrijkste levensles die zij met ons deelt.

De verschillende lijnen in het boek zijn zowel vrolijk makend als pijnlijk herkenbaar

Maike nam haar eigen leven grofweg als model en vatte het in schurende teksten en soms hilarische tekeningen samen. Natuurlijk heeft ze overdreven, natuurlijk heeft ze dingen soms gruwelijk uitvergroot (vaak letterlijk), maar de verschillende lijnen in het boek zijn zowel vrolijk makend als pijnlijk herkenbaar. Zoals het toeleven naar het vertrek van je uitvliegende kind, terwijl de weemoed je uiteindelijk zo keihard treft: hoezo ga jij nu al bij me weg? Je bent maar zo kort bij me geweest! Een lijntje dat bij mij in elk geval tranen losmaakte en deze keer dus niet van het lachen.

Herkenbaarheid, dat is Maikes grote troef

Maike kan zonder sentimenteel te worden ontroeren, juist door de rauwheid waarmee ze de dingen blootlegt. Al dat menselijk onvermogen… Ze verpakt het fraai in haar originele humor en fileert daarmee de stroefheid in de intimiteit van een lange relatie, de tragiek van de gemiste kansen, de hinderlijke, stomme kwaaltjes en het tergende gebrek aan toekomst. Herkenbaarheid, dat is Maikes grote troef. Het heeft alles te maken met de manier waarop ze naar het leven kijkt.

Met zelfspot, dus?

‘Ja, zelfspot is mijn levensles. Ik vind dat mensen zichzelf vaak erg serieus nemen. Ik heb dat niet. Ik red me in pijnlijke periodes door altijd met zelfspot naar mezelf te kijken. Dat levert mij als mens altijd veel op. Het is echt mijn redding, in alles. Als ik ergens een grap over kan maken, maak ik het draaglijk.’

Interviews
  • Stef Nagel