De officieuze dresscode was duidelijk 'powerpak'.

Op Prinsjesdag gaat het natuurlijk om de Troonrede, de Miljoenennota en de Stand van het Land. Maar je weet, Nouveau houdt ook erg van de franje, het feestje en van wat de dames (en soms ook heren) politici voor statements maken met hun kleding.

Kajsa Ollongren, minister van Defensie, koos voor Oekraïens design om de 'sterke vrouwen' aldaar een hart onder de riem te steken.

Article continues after the ad

En dit is 'm! Zou de hoed passé zijn op Prinsjesdag?

Ook het powerpak was erg in trek, niet alleen minister van Financiën Sigrid Kaag liet zien wat kleur, een goede snit en een blouse die subtiel bij het bekendste koffertje van Nederland kleurt voor je houding en zelfvertrouwen kunnen doen...

...ook Dilan Yesilgöz, Minister van Justitie en Veiligheid, had het powerpak-memo gekregen: wauw! Bonuspunten voor de beeldige hoed. 

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) was ook in een pak, zij het iets minder zakelijk.

Stikstofminister Christianne van der Wal: een dopje met lang haar is niet altijd een geslaagde combinatie, zo bewees koningin Máxima al veelvuldig. Maar omdat de hoedendichtheid dit jaar zo laag is doen we het ervoor! 

Minister Carola Schouten (Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen, jammer van de kreukels) droeg een bekende hoed...

...in 2019 droeg ze ook al eens zoiets. Misschien een verfje gehad? 

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en digitalisering: powerpak op chic! 

Ook duurzaamheid was in trek als statement. Lisa Westerveld droeg een jurk die ze op Markplaats had gevonden en liet zich stylen door een schoonheidsspecialist uit het mbo, dat duidelijk meer in het zonnetje moet worden gezet.

Hilde Palland ging eveneens door de wasstraat bij een MBO'er...

...en had een sobere jurk aan van Ilse Kalter uit IJsselmuiden: "Die staat in het teken van de Moderne Devotie. Dat was een beweging die zich keerde tegen wangedrag en geldverspilling.

Een eenvoudig leven en gemeenschapszin stonden centraal. De jurk straalt eenvoud uit. Net als het tijdens de Moderne Devotie, moeten we nu terug naar de basis."

Ook Suzanne Kröger liet zich door een MBO'er kappen, haar outfit is van Ketting kledingruil.

Esther Ouwehand, de partijleider van de Partij voor de Dieren, vraagt aandacht voor de oceanen. Haar jurk is tweedehands en bewerkt door de textielkunstenares Mary Poppelier. Ze draagt een sjerp met de tekst 'Hoezee! Hoezee! Hoezee!'

Ook D66-Kamerleden als Kiki Hagen, Fonda Sahla, Jeanet van der Laan en Jorien Wuite dragen met hun outfits een boodschap uit. Hagen heeft een shirt en rok van voormalig beddengoed, zij zet zich in voor een schoner milieu en circulaire economie. Sahla zet zich in "voor gelijke kansen voor iedereen" zoals D66 het omschrijft. Zij draagt een jurk met typisch Marokkaanse accenten.

Lucille Werner viel op in lekker vlammend rook, maar ook deze hoed en look zou een stuk beter tot haar recht zijn gekomen met opgestoken haar.

Het was adorable dat Caroline van der Plas haar moeder had meegenomen naar de Troonrede en haar statement is ook duidelijk en helemaal BBB, maar toch: het neeg wel érg naar carnaval. 

Sylvana Simons had het qua hoed en haar goed voor elkaar en was ook tegen onderkoelingsverschijnselen bestand, mocht de thermostaat in de Koninklijke Schouwburg al trendy laag staan.  

Maar ook achter deze look zat een boodschap.

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in