Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Longarts Wanda de Kanter: 'Roken is géén eigen keus'

'De tabaksindustrie doet er alles aan om mensen verslaafd te maken.' Of ze nu worden gedreven door een missie of bezieling, sommige vrouwen zetten zich onvermoeibaar in voor het geluk van anderen. Portret van een eerlijke longarts die zich helemaal op preventie stort. Wanda de Kanter (61): "Als j...

Longarts Wanda de Kanter: 'Roken is géén eigen keus'

'De tabaksindustrie doet er alles aan om mensen verslaafd te maken.'

Of ze nu worden gedreven door een missie of bezieling, sommige vrouwen zetten zich onvermoeibaar in voor het geluk van anderen. Portret van een eerlijke longarts die zich helemaal op preventie stort.

Wanda de Kanter (61): "Als je, zoals ik, jaren­lang patiënten met longkanker hebt behandeld, van wie ve-len die ziekte niet hebben overleefd, wil je weleens aan de andere kant staan: die van de preventie. Een ziekte behandelen is heel belangrijk, haar voorkomen nog belangrijker.

Van onze jeugd rookt nog 33 procent, een percentage dat de laatste zes jaar niet gedaald is. Elke dag beginnen er zeventig kinderen te roken. In Nederland wordt elk jaar 100 miljard aan de zorg uitgegeven, waar­van maar een paar miljoen aan preventie; dan denk je toch: dat moet veranderen?!

' Op een nacht, toen ik stiekem zat te roken, betrapte mijn veer­tienjarige dochter me'

Als geen ander weet ik dat roken een akelige verslaving is; ik heb het tot mijn 47ste gedaan, terwijl ik overdag patiënten met longziekten behandelde, die ik vertelde dat ze moesten stoppen met hun sigaret. Op een nacht, toen ik stiekem zat te roken, betrapte mijn veer­tienjarige dochter me. “Mama, wat doe jij nou, je bent moeder, wil je dood?”

'Het rookverbod vond ik betutteling: ik zou zelf wel uitmaken of ik rookte of niet!'

Jarenlang heb ik mijn man, die zelf niet rookte, laten meeroken, terwijl hij uit een familie komt waarin verschillende men­sen aan longkanker zijn overleden.

Powervrouwen
  • Carin Verbruggen