'Ik zie haar elke dag meer afglijden.'

Voor haar rol in Maud & Babs (vanavond weer op NPO1) verdient Loes Luca (67) alle denkbare prijzen. Ze zet Babs, die dementerend is, neer als een prachtig compleet personage, in totale staat van ontkenning. Het is een en al herkenning voor wie een dierbare heeft die zichzelf steeds meer verliest door de ziekte.

Mensonterend

Het is ook bekend terrein voor Luca, wiens moeder van 87 al een tijdje aan de ziekte lijdt. "Dementie is een moeilijke, gemene, mensonterende rotziekte," zegt ze in Libelle. "Ik zie haar elke dag meer afglijden, elke dag moet ik meer afscheid van haar nemen."

Mantelzorger

Loes werkte twee jaar niet om voor haar moeder te kunnen zorgen. "Mijn enige project was de film Mi vida in 2019, die speelt in Spanje," zegt ze. "Nou, het was verrukkelijk om even weg te zijn van alle zorgen, al liet ik haar achter met een goedgevulde vriezer en instructies voor haar ex-man Ed. Ik was in tijden niet zo gelukkig geweest als tijdens die weken in Spanje. Toen ik terug was, dacht ik het allemaal weer aan te kunnen met mama. Dat was niet zo. Ik ging zo, báf, weer dat grote, zwarte Alzheimer-gat in. Alles begon meteen opnieuw."

Article continues after the ad

Foto (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in