Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Lilianne Ploumen (58) nieuwe lijsttrekker van de PvdA

Páts - daar gaat weer een glazen plafond aan diggelen!  PvdA-Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen (58) wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Vanmiddag wordt ze door de partij voorgedragen in haar woonplaats Amsterdam. Ploumen volgt Lodewijk Asscher op, die vorige week opstapte na aanhoud...

Lilianne Ploumen (58) nieuwe lijsttrekker van de PvdA

Páts - daar gaat weer een glazen plafond aan diggelen! 

PvdA-Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen (58) wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Vanmiddag wordt ze door de partij voorgedragen in haar woonplaats Amsterdam.

Ploumen volgt Lodewijk Asscher op, die vorige week opstapte na aanhoudende discussie over zijn rol in de toeslagenaffaire. De PvdA zette Ploumen eerder als nummer drie op de kieslijst, achter Asscher en Khadija Arib. Van Arib was bekend dat zij graag door wil als Kamervoorzitter. 

Lilianne Ploumen – dochter van een melkboer -  is sinds 2017 Kamerlid voor de PvdA. Daarvoor was zij voor die partij minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het tweede kabinet-Rutte. In een verder verleden was ze vijf jaar landelijk voorzitter van de PvdA, dus ze kent de partij en de politiek goed.

Internationale bekendheid kreeg Ploumen in 2017, toen de Amerikaanse president Trump besloot geen geld meer te geven aan organisaties die in arme landen vrouwen en meisjes helpen met anticonceptie en veilige abortus. Als minister zette Liliane buitengewoon kordaat het fonds She Decides op om dat verlies te compenseren. Andere landen sloten zich aan, ze haalde er 450 miljoen euro mee op, het haalde wereldwijd de media die er vol lof over waren.