Wij stelden vijf snelle vragen aan schrijfster Karin Gaasterland.

Karin Gaasterland werkt al járen in de keuken, maar maakte nog nooit een kookboek. Dat werd dus eens tijd voor de bekende Amsterdamse chef. Het resultaat: Cuisine Carine. Wij spraken Karin over haar boekenkind.

Je runde 23 jaar lang Balthazar’s Keuken in Amsterdam, maar Cuisine Carine is je eerste kookboek: een langgekoesterde droom, of nu pas op je pad gekomen?

“Zeker een droom. Ik ben het vaak van plan geweest, zeker omdat we bij Balthazar’s elke week een nieuw menu maakten en ik wel behoefte voelde om een en ander vast te leggen. Maar het is er nooit van gekomen. In pandemietijden kwam ineens het moment dat ik me er écht op kon focussen. Supercool, maar ook heel moeilijk, want ik kook met veel vrijheid en dat is lastig vast te leggen. Maar het idee dat er nu een greep uit een leven lang koken is gedocumenteerd, vind ik toch wel heel bijzonder.”

Article continues after the ad

Je moeder komt uit Malta, je vader uit Nederland, dus je bent niet opgevoed met Hollandse pot…

“Nee, maar we aten ook wel eens aardappelen, groente en vlees hoor. Ik wil het niet romantischer afschilderen dan het was, al was het best wel romantisch. Maar nee, mijn moeder maakte geen stamppot boerenkool vroeger. Maar ik ben wel opgegroeid met de goede producten die we in Nederland hebben, mooie groente, vis, varkensvlees, aardappels.”

Heb je een favoriete keuken?

“Ik hou van eten, dus eigenlijk van bijna elk land. Als ik ergens voor sta, dan is het voor geluk brengen in de vorm van een bord eten. Dat kan in werkelijk elke eetcultuur. Maar als ik écht moet kiezen is het Libanon met al die specerijen en smaken en zoete noten. En Frankrijk, met zijn room en boter.”

Boter is je grote liefde hè…

“Ja, dat is echt zo. Dat zie je in mijn boek ook overal terug. Hoe ik kook is wie ik ben, ik heb nergens gedacht: ik moet meer vegetarische recepten maken of minder boter gebruiken. Goed en lekker eten vind ik belangrijk. Soms fris met gegrilde groente, dan weer met een heel speenvarken. Het geheim is variatie en balans, zo simpel is het.”

Met welk recept uit je boek wil je dat we beginnen?

“Oo, wat moeilijk. Nou ja, het najaar zou ik dan toch beginnen met een stoofje. Ik hou er echt van om langere tijd te kunnen bouwen aan de smaken in een pan. En dat is ook een uitstekend maal om te koken voor vrienden. Anderen zien genieten van wat je kookt, dat vind ik toch wel het allerleukste wat er is.”

Cuisine Carine ligt nu in de winkel. Meer weten? In de nieuwe Nouveau staan alvast een paar fijne recepten.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in