'Waar maakte ik me eigenlijk zo druk over?'

Actrice Laverne Cox (49, momenteel te zien in Inventing Anna) begon rond 2000 geheimzinnig te doen over haar leeftijd. "Ik was toen 28 en ik date met een man die 21 was. Hij verbrak de relatie omdat hij zei dat ik te oud was. Ik dacht: als ik te oud ben, doe ik wel gewoon alsof ik 22 ben. In de twee jaar daarna was ik 22 overal, op al mijn datingapps. Daarna voelde het ongemakkelijk om dat nog te zeggen en hield ik het op 'ouder dan 21'."

"Dat was ik van 2002 tot 2019, toen de Internet Movie Data Base mijn echte leeftijd uitdokterde en het een dingetje werd. Het maakte me ontzettend nerveus dat het verhaal opeens overal opdook. Ik had het erover met mijn therapeut en ging zo graven in alle verhalen die ik had over ouder worden. Dat ik niet geschikt was voor rollen, dat ik niet geschikt was om mee te daten, dat ik boven een bepaalde leeftijd ook niet meer op seks moest rekenen. Die bepaalde leeftijd was blijkbaar 27 jaar."

Article continues after the ad

Laverne in Schiaparelli

"Ik moest dat allemaal verwerken. De eerste keer dat ik hardop zei hoe oud ik was, was in januari 2019. Het stelde niets voor. Het wees me erop dat we in ons hoofd schaamte voelen over iets wat werkelijk niemand iets kan schelen. Het zit allemaal tussen je oren. Anderzijds: ik ben een zwarte actrice van in de veertig, dus liegen over mijn leeftijd is ook weer niet helemaal krankzinnig."  

En nu? "Ik ben bijna vijftig, ik heb een leuke vriend, ik heb meer werk dan ooit en ben op een geweldige plek in mijn leven gearriveerd. Voor mij veranderde alles toen ik stopte met al te veel nadenken over wat anderen van me vinden."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in