Haar missie? Verbinden en het hoofd koel houden.

Strafpleiter Natacha Harlequin (47) werd in 2019 verkozen tot Beste Vrouwelijke Advocaat van Nederland. Tot eind oktober presenteerde ze bovendien het dagelijkse live-programma Dit Vindt Nederland! op SBS6.

Article continues after the ad

‘Verbinden is de rode draad in mijn leven. Maar mensen breng je alleen dichter bij elkaar als ze niet te snel oordelen, zeker niet over elkaar. Op dat gebied wil ik graag een bijdrage leveren. Al besef ik dat mijn missie haaks staat op de tijdgeest, want het lijkt alsof iedereen tegenwoordig overal wat van moet vinden en die mening ook onmiddellijk moet delen, liefst in de vorm van een oneliner.

Onze zoon van elf vertelde me laatst dat een filmpje op social media echt niet langer dan 25 seconden mag duren, anders klikken mensen weg. Dan weet je zeker dat elk discus­siepunt wordt gereduceerd tot een makkelijke zwart-wit tegenstelling, terwijl de werkelijkheid meestal veel meer kleuren en facetten heeft.

'Je kunt óók even je mond houden en dingen laten bezinken'

Je kunt óók even je mond houden en dingen laten bezinken, denk ik dan. Als mensen mij naar mijn mening vragen, zeg ik vaak: “Daar ga ik niet op in, want ik vind er nog even niets van.” En vaak genoeg blijf ik niets vin­den, in alle oprechtheid. Neem het huwelijk van Sylvie Meis. Daar hoef ik me niet zo nodig in te verdiepen, en ik wil ook niet bij­dragen aan een negatieve sfeer.

Ik heb onze zoon geleerd dat hij bij een schoolpleinruzie helemaal niet per se een kamp hoeft te kiezen. Dat hij de andere kin­deren waarschijnlijk meer helpt door een neutrale opstelling. Diezelfde les kreeg ik van mijn eigen moeder. Zij was voorganger bij de Evangelische Broedergemeenschap en verstond de kunst anderen in hun waar­de te laten, ongeacht hun geloof of levens­overtuiging. Pure inclusiviteit.

Ook in mijn vriendenkring ben ik de obser­verende en de luisteraar. “Je bent heel begaan, maar zegt niks,” zei een vriendin ooit. “Omdat je niks vraagt”, reageerde ik. Mijn ervaring is dat mensen vaak sympathie willen, maar niet op advies zitten te wachten. Zelfs als iemand concreet om advies vraagt, bijvoorbeeld na het uiten van twijfels over een nieuwe relatie, zal ik eerder de bal terugspelen: “Het feit dat je advies wilt, zegt misschien al genoeg.”

Dan gaat die ander zelf naden­ken. Mijn missie klinkt misschien vreemd uit de mond van iemand die regelma­tig haar mening geeft in de media, een actualiteitenprogramma vol meningen presenteerde en staat te oreren in de rechtszaal. Daar kan ik wel op zeg­gen dat ik over alles wat ik meld in het publieke domein, zorgvuldig heb nagedacht. Debatteren, res­pectvol en op niveau, is alleen maar goed. Laten we mét elkaar praten, in plaats van over elkaar.’

Dit interview heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) DPG Media / Nouveau 2020

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in