De powerproducer in vijf vlammende quotes.

Shonda Rhimes (50, moeder van drie dochters) staat aan het hoofd van Shondaland: ze schrijft en produceert zelf series als Grey's Anatomy, Private Practice, Scandal, How to get away with Murder en The Catch, maar schreef ook The Princess Diaries.

Article continues after the ad

Ze was een van de eerste producers die een miljoenendeal van Netflix aangeboden kreeg om exclusief voor die streamingdienst te produceren. En ze heeft nog wel wat adviezen, voor wie vooruit wil als vrouw.

'Don't call me lucky, call me a badass'

Pak je kansen

Shonda vindt niet dat ze 'geluk' heeft gehad: "Ik ben geen mazzelaar. Wil je weten wat ik ben? Ik ben slim, ik ben getalenteerd, ik maak gebruik van de kansen die op mijn pad komen en ik werk echt heel hard. Don't call me lucky, call me a badass."

De lat mag hoog liggen

Als je iets doet, moet je het goed doen, volgens Rhimes, hieronder met Kerry Washington, die een grote ster werd dankzij Scandal: "Als ik serieus aan het werk ben, en er diep inzit, dan is er alleen maar dat. Voor mij is werken altijd een natie uit het niets bouwen.

Ik bepaal de koers voor de manschappen. Het is als een schilderij maken. Het is elke hoge noot raken. Het is een marathon lopen. Het is Beyoncé voorbij. En het is al deze dingen tegelijkertijd."

Neem verantwoordelijkheid

Onzekerheid is een obstakel om uit de weg te ruimen: "Soms willen mensen niet empowered worden omdat ze het eng vinden de persoon te zijn die de beslissingen moet nemen. Heb je die hobbel een paar keer genomen, dan ligt de wereld aan je voeten. Wees niet zo'n schijterd, neem je verantwoordelijkheid."

Aan de slag!

Geen smoesjes, geen gezwelg: "Wil je schrijver worden? Een schrijver is iemand die elke dag schrijft, dus begin met schrijven. Heb je geen werk? Zorg dat je een baan krijgt.

Wat voor baan dan ook. Blijf niet thuis zitten wachten op een magische kans. Wie denk je dat je bent, prins William? Nee, zoek een baan. Ga aan het werk. Doe iets tot je iets anders kunt gaan doen."

Serieus, ze méént het

"Veel mensen dromen. En terwijl ze daar druk mee bezig zijn, zijn de echt betrokken, krachtige, betrokken mensen al van alles aan het doen."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in