Het geheim van het old boys network gekraakt.

Wil je als vrouw naar de top? Dan moet je zichtbaar zijn en lef hebben, zo legt Carmen Breeveld uit. De zakenvrouw is baas van haar eigen recruitment- en trainingsbureau Triple Talent en schreef het boek ‘Het geheim van het old boys network’ voor vrouwen met ambitie.

Article continues after the ad

Het begint – naast ambitie – met netwerken. Slim netwerken. Bedenk van tevoren wie je wilt spreken en waarover, en ga dan op je doel af. Weet ook wat het doel is: wat je wilt bereiken met het gesprek. Breeveld: “Vrouwen zijn kampioen netwerken met vrienden en familie, maar gek genoeg niet als het gaat om zakelijke dingen”.

Ze zijn op netwerkborrels ook vaak bang dat ze niemand kennen. “Dat hebben veel mensen, mannen ook”, zegt Breeveld (rechts) in Trouw. "Zoek dan een gezellig groepje uit waar ook gelachen wordt en vraag of je erbij mag komen. Of vraag aan de organisator van de borrel of hij je bij wat mensen kan introduceren. Toon belangstelling in wat de ander doet, wees geïnteresseerd."

'Probeer niet alles zelf uit te vinden, waar vrouwen nogal de neiging toe hebben'

“Het helpt natuurlijk als je makkelijk op mensen afloopt, als je vragen durft te stellen. Het is zo simpel: vraag waar iemand mee bezig is, vertel over jouw eigen expertise. Vraag wat je voor iemand kan betekenen. Je moet in een strategische functie altijd samenwerken. Probeer niet alles zelf uit te vinden, waar vrouwen nogal de neiging toe hebben, maar loop naar de personen die deskundig zijn op dat terrein en vraag wat je wilt weten.”

Breeveld waarschuwt daarnaast voor de krabbenmand en adviseert vrouwen om vaker ruggenspraak met elkaar te houden, wat meer risico te nemen en zich niet te verliezen in details. Verder hoort hard werken en bereikbaar zijn erbij én moet je conflicten kunnen afhandelen. "Mannen kunnen het fundamenteel met elkaar oneens zijn en toch samen een biertje drinken. Dat moeten vrouwen ook leren."

Carmen Breeveld werd in 2003 verkozen tot Internationale Zwarte Zakenvrouw van Nederland. Zij liet haar eigen bedrijf uitgroeien tot een miljoenenonderneming. Ze vervult een groot aantal bestuursfuncties en heeft een voortrekkersrol in vrouwelijk ondernemerschap. In Carmen Breeveld, ‘Het geheim van het Old Boys Network’, € 22. deelt ze haar ervaringen, geeft ze praktische tips en volop inspiratie. Een must-read voor iedere vrouw met ambitie.

Foto's (c) ANP, Carmen Breeveld

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in