De beroemde ontwerper overleed in oktober.

Na een huwelijk lang vrijwel altijd samen te zijn geweest, staat Monique des Bouvries (58) er sinds dit najaar alleen voor. Het verscheiden van Jan des Bouvries was niet onverwacht – hij leed al een paar jaar aan prostaatkanker en was op het laatst erg ziek – maar het is natuurlijk toch zwaar en verdrietig voor Monique om zonder hem door te gaan en haar weg te vinden.

"Jan zei: 'Ik wil niet dat je teveel verdriet gaat hebben'," zegt Des Bouvrie in de Telegraaf. "Hij zei: 'Ik heb een prachtig leven gehad en nu is het voorbij, zo gaat dat nu eenmaal. En jij hebt nog een heel leven voor je en daar moet je van genieten.'"

Article continues after the ad

Werken is sindsdien nog belangrijker voor haar geworden: "Een vriendin zei me laatst dat ik geen tijd nam om te rouwen," zegt Monique. "Dat bedoelde ze heel goed. Maar ik doe het op mijn manier. De één wil inderdaad misschien thuis de dingen overdenken, ik wil aan de slag, dingen doen, mijn energie kwijt. Ik ben geen stilzitter, nooit geweest. Rust vind ik geen positief woord."

Monique heeft al een aantal 'eerste keren' zonder haar man achter de rug, zoals een bezoek aan hun huis in St. Tropez en een werkreis naar Marrakesj. Het valt niet mee en er zijn verdrietige momenten, maar ze houdt ook moed. "Het komende jaar zal een zoektocht naar mezelf zijn, een ontdekking van mezelf," zegt ze en legt de nadruk op haar wens om door te gaan. "Het was altijd Monique en Jan, nu is het alleen Monique. Ik vond mensen die alleen in een restaurant zaten te eten altijd zielig. Maar misschien doe ik het straks ook."

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in