Lekker zwijmelen bij hun eerste date! 

Voor wie vanavond nog een fijne film zoekt: Southside with You laat zien hoe Barack Obama en zijn vrouw Michelle elkaar in 1989 leerden kennen.

In 1989 werkte toen nog Michelle Robinson (gespeeld door Tika Sumpter) als advocaat bij Sidley & Austin in Chicago, waar ze de mentor werd van de iets oudere Barack Obama (gespeeld door Parker Sawyers) die er die zomer tijdelijk werkte.

Hij viel erg in de smaak op kantoor: zag er goed uit, was ad rem en nog slim bovendien. Collega’s zwijmelden over de nieuwkomer (‘Zo knap!’), maar Michelle was op haar hoede.

Article continues after the ad

Michelle: 'Wie heet er nu Barack Obama?!'

"Ik verwacht er niet veel van, hij leek me een clown en wie heet er nu Barack Obama?!" zei ze. De reactie past bij haar karakter dat wordt omschreven als sterk, kritisch en relativerend. Of zoals Barack zegt: "Ze is een pittige tante."

Hun contact begon met een zakenlunch, waarin ze hem fijntjes te kennen gaf dat zijn das wat aan de luidruchtige kant was en een dossier besprak, terwijl hij haar intussen probeerde uit te horen.

Barack: 'Aan het einde van die lunch wist ik dat ze geen vriend had'

"Ze was een harde noot om te kraken, maar aan het einde van die lunch wist ik dat ze geen vriend had, erg sportief was en haar biefstuk medium rare at", zegt hij. "Ik heb geen idee meer waar dat dossier over ging, ik was met heel andere dingen bezig."

Michelle herinnert zich de lunch ook nog: "Ik was gecharmeerd van hem en na dat eerste gesprek waren we meteen vrienden. Maar meer niet."

Het kostte Barack een maand zeuren voor ze toestemde tot een eerste echte date. "Ik heb haar gewoon uitgeput", zegt hij. "Tot ja zeggen makkelijker was dan me weer afwimpelen omdat ze privé en zaken gescheiden wilde houden. Ze probeerde me steeds aan andere jonge vrouwen te koppelen, maar daar trapte ik niet in. Ik ben haar gewoon mee uit blijven vragen, tot ze bezweek."

Op de bewuste avond bezochten ze het Art Institute, wandelden over Michigan Avenue, dronken wat op de 99ste verdieping van het John Hancock Center (het hoogste punt van Chicago) en gingen vervolgens naar ‘Do The Right Thing’, een film van Spike Lee.

"Ze stond me toe haar knie aan te raken", aldus Barack, die daar behoorlijk mee in zijn nopjes was.

"Hij had me toen al helemaal ingepakt", zegt Michelle. "Hij kon me aan het lachen maken en ik was geïntrigeerd door hoe hij naar kunst keek. Ik ben verliefd op hem geworden om dezelfde reden dat veel andere mensen hem respecteren: hij kan echt een connectie maken. Aan het einde van die date was ik verkocht."

Met dank aan Stevie

Barack was dat al zo’n beetje vanaf hun eerste ontmoeting en zegt: "Eerlijkheid dwingt me op te biechten dat als ik geen Stevie Wonder fan was geweest, Michelle waarschijnlijk nooit me uit was gegaan. Een huwelijk zou er ook nooit zijn gekomen. Het feit dat we het in onze gesprekken eens waren over Stevie, maakt deel uit van de essentie van onze relatie."

De eerste kus deelden ze op een stoeprand, waar ze samen een ijsje aten. "Ik vroeg of ik haar mocht zoenen, het smaakte naar chocolade", aldus Barack.

"We deelden dezelfde interesses, dezelfde normen en waarden", zegt Michelle. "Hetzelfde gevoel voor humor is vanaf het begin een factor van formaat geweest. Hij was echt een man van de wereld, maar tegelijkertijd wilde hij echt mensen die het minder goed hadden helpen. Ik zag hem in actie met daklozen in kelders van kerkers en dat stal mijn hart. Die emotionele eerlijkheid heeft hij nog steeds: hij zegt wat hij voelt, hij speelt geen spelletjes, hij laat zien wie hij is. Het was alles wat ik zocht in een partner."

In Southside with You zie je hoe Michelle en Barack (allebei goed gecast) een zomerse dag samen door Chicago struinen. Ze bezoeken een museum, gaan naar de film en wonen een buurtbijeenkomst bij in het arme zuiden van de stad. De film is vandaag, vrijdag 21 januari, te zien te zien op Spike (KPN kanaal 13, Ziggo kanaal 16), om 20:30 en wordt zaterdag 22 januari herhaald om 19:00.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in