'Ik had tot nu toe zeker 180 aangiften kunnen doen.'

Als er iets positiefs uit het schandaal rond seksuele intimidatie en ongepaste gedrag rond The Voice of Holland voortkomt, is het wel dat het taboe om over #MeToo ervaringen te praten is verdwenen.

Het levert een buitengewoon triest scala aan nare ervaringen op van vrouwen in alle lagen van de bevolking, op alle denkbare manieren. Ook Katja Schuurman is vaak slachtoffer geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Katja: 'Laat je horen!'

Dit is haar reactie: "Voor alle meisjes die nu nog puur, open, vrij en onbezoedeld zijn: Meiden en vrouwen die dingen hebben meegemaakt met mannen die niet goed voelden: sta op! Laat je horen! Laat weten dat het niet normaal is wat er is gebeurd. Praat jezelf geen schuld aan.

Article continues after the ad

Wees even stil. Probeer heel eerlijk te luisteren naar jezelf. Naar je hart, naar je intuïtie, je diepe ware weten. Dan weet je namelijk dat het niet klopte wat er gebeurd is. En dat niet jíj, maar hij schuldig is. (Of zij.)

Waarom je ook bent meegegaan, waar dan ook naartoe, hoe het heeft kunnen gebeuren: het is allemaal onderdeel van een blijkbaar -nog steeds- algemeen geaccepteerd narratief. Geaccepteerd en bijna vanzelfsprekend gedrag.

Ik had in mijn leven tot nu toe zeker 180 aangiften kunnen doen voor aanranding. Ik deed het niet. Omdat ik dacht dat het normaal was. Dat het erbij hoorde. Dat - de meeste - mannen gewoon zo zijn.

Nou zo zijn de meeste mannen niet! Zo horen ze in elk geval niet te zijn!

Durf te spreken. We staan achter je! En naast je. En waar je maar wilt. Want het moet klaar zijn. Eindelijk.

Over mannen die over grenzen gaan:

“Stelletje lompe, arrogante, narcistische, ongevoelige, simplistische, egocentrische, domme eikels. Kijk eens even in de spiegel. Nee, kijk écht. Wat zie je? Wie zie je?

Laat in je hoofd voorbij komen wat je hebt gezegd, gestuurd, gedaan.
Wat voel je? Voel je íets? Voel je niks?

Probeer even daar te zijn. Met jezelf. Met dat wat waar is. Want - tenzij je tè narcistisch bent - weet je precies wat onschuldig is en wat stiekem niet.

En bedenk dan hoe je verder wilt.”

Met mededogen, jullie zuster, Katja

#metoo #thevoice #voice #weesnietbang (Oh ja, weet je waarom deze foto? Omdat wat ik te zeggen heb dan meer gelezen wordt.) (Bizar / treurig/ idioot/ .. etc hè?)
Maar wel realiteit. Dus.  

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in