Ingenieur met ruime ervaring in de politiek én EQ.

Karien van Gennip (CDA, 53), de nieuwe Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is geen nieuwkomer in Den Haag. Eerder was ze staatssecretaris van Economische Zaken in de Kabinetten Balkenende 1 en 2.

Ze staat bekend als vastberaden en iemand die zich niet snel van de wijs laat brengen en ze houdt van moeilijke dingen: "Ik wil uitgedaagd worden."

Article continues after the ad

Leidschendam

Van Gennip is de oudste van drie dochters en kreeg emancipatie van huis uit mee. Met kerst aten ze beschuit met roze muisjes, 'want het kindje Jezus kon ook best een meisje zijn.'

Karien bij de eerste ministerraad van het nieuwe kabinet

Gelijke kansen

In die tijd wilde ze graag misdinette worden. "De pastoor kwam bij ons in de klas en vroeg wie er misdienaar wilde worden," zegt ze tegen VNO-NCW. "Toen hij de klas weer verliet zat ik nog met mijn vinger in de lucht. De juf legde uit dat alleen jongens misdienaar konden worden. Dat vond ik raar.’ Een paar jaar later lukte het haar en een klasgenote alsnog om misdienette te worden bij een ruimdenkender pastoor.

Ingenieur

Ze studeerde Technische Natuurkunde aan de TU in Delft en haalde haar MBA in Frankrijk aan het European Institute of Business Administration INSEAD, Fontainebleau.

Haar CV is niet mis: jaren bij McKinsey & Company en directeur Autoriteit Financiële Markten, bestuursvoorzitter ING Frankrijk, voorzitter Raad van Bestuur van VGZ.

Baanbreker  

In 2003 ging ze de politiek in als staatssecretaris van Economische Zaken in het Tweede Kabinet-Balkenende. Van Gennip was in 2004 het eerste lid van het kabinet dat zwangerschapsverlof nam en ook de eerste bewindsvrouw in functie die een kind kreeg. Eind 2005, begin 2006 deed ze dat nog eens, voor de geboorte van haar tweeling.

Instelling

"Dat iedereen erbij hoort, hoe je ook bent, waar je ook vandaan komt, is voor mij een enorm grote drijfveer," zegt ze op Banken.nl.

Thuis leerde ze ook dat ze alles zou kunnen worden wat ze zou willen, ook als vrouw. "Op gegeven moment hadden we een discussie thuis dat Jezus een jongetje was en toen kregen we met kerstmis beschuit met roze muisjes want Jezus kan ook een meisje zijn."

Leermoment

"Ik heb echt moeten leren om mijn IQ met mijn EQ te verbinden en mijn emotionele intelligentie verder te ontwikkelen, om mezelf te zijn, als vrouw," zegt de bètavrouw  tegen VNO-NCW. "Dat is het grote leerpad in mijn leven geweest. In het begin van mijn loopbaan werd ik vooral uitgedaagd op mijn intellectuele kunnen en om net zo stoer te zijn als de mannen."

Emoties

"Mijn hoofdzintuig is voelen, mijn buikgevoel," zegt Van Gennip in Trouw. "Als ik zie dat er iets hoog zit bij iemand, benoem ik dat en laat ik gerust mijn eigen emoties zien. Nu ik ouder ben durf ik dat. Ik weet dat emoties onderdeel zijn van wie ik ben. Ik vind het zelf ook prettig als mensen belangstellende vragen stellen."

Nederland in 2022

Over de polarisatie in Trouw: "Wat ik merk is dat de grote middengroep van redelijke mensen steeds stiller is geworden. Die groep zit ingeklemd tussen extreme uiteinden en durft zich amper nog uit te spreken. Als die middengroep meer zichzelf kan zijn, komen we er als samenleving wel uit. Dus laten we elkaar weer vasthouden en een beetje vergeven. Vergiffenis is een groot goed."

En nu: minister

Over haar nieuwe baan: ‘Mensen gelijkwaardige kansen geven. Dat is echt mijn drijfveer. Gelijkwaardige kansen op werk, op inkomen, op een gezonde en op duurzame loopbaan. Kunnen meedoen, ieder op zijn eigen manier. En ik vind verbondenheid belangrijk, met en tussen mensen.’

Karien is getrouwd met een wetenschapper en heeft vier tienerdochters, ze coacht het hockeyteam van haar tweeling en pre-corona stond ze bekend als de laatste die het licht uitdoet op een feestje.

Foto's (c) Rijksoverheid, Getty Images, ANP, Brunopress 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in