De nieuwe vice-president legde bij haar de eed af #powervrouwen

Kamala Harris legde haar eed als vicepresident af bij een andere vrouwelijke baanbreker: Sonia Sotomayor. Deze jurist werkt als rechter bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten, het hoogste federale gerechtshof, gevestigd in Washington. Ze is benoemd voor het leven als Supreme Court Justice of the United States of America (SCOTUS).

Article continues after the ad

Sotomayor is geboren in de Bronx bij Puerto Ricaanse ouders die slechts beperkt Engels spraken. Haar vader ging er al snel vandoor, ze groeide op in armoede en kampte al jong met diabetes, maar dat temperde haar ambities niet. "Ik weet één ding over mezelf: ik meet mezelf niet aan de verwachtingen van anderen en laat anderen niet mijn waarde bepalen."

 Sonia studeerde aan prestigieuze universiteiten als Princeton en Yale. Sinds 1979 werkte ze in haar geboortestad New York, aanvankelijk als aanklager en sinds 1991 als rechter. Vanaf 2009 werkt ze voor het Hooggerechtshof, waar ze de eerste rechter met een Latijns-Amerikaanse achtergrond was.

"De Latina in mij is een kooltje dat eeuwig gloeit," zegt ze. "Ik heb nog nooit iets onder ogen hoeven te zien dat het aangeboren optimisme en koppige doorzettingsvermogen waarmee ik gezegend ben heeft kunnen overweldigen." Op deze foto uit 2017 staat Sonia in het midden achteraan. Zittend op de eerste rij links: de onlangs overleden legende Ruth Bader Ginsburg.

 "We passen de wet toe op feiten, we passen geen gevoelens toe op feiten," is een van Sotomayors  gevleugelde uitspraken.

Sonia is een aardse vrouw die nog altijd gewoon in megastores op koopjes jaagt. De ontmoeting met Hillary was daar puur toeval.

Foto (c) Getty Images, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in