De vice-president is een geliefde 'momala'.

Bij de inauguratie stonden ze trots naast de nieuwe vicepresident, hun stiefmoeder Kamala Harris: Cole en Ella Emhoff, de kinderen uit Dougs eerste huwelijk. Ze kennen elkaar sinds 2013, ze trouwden al een jaar later en Kamala had onmiddellijk een klik met zijn kinderen (en hun moeder Kerstin, die nog heeft geholpen bij Kamala's campagne als presidentskandidaat.

Article continues after the ad

Cole Emhoff (26) is genoemd naar John Coltrane en werkt voor een productiemaatschappij in Los Angeles en woont samen met zijn vriendin.

Ella Emhoff (21) is genoemd naar Ella Fitzgerald (Doug houdt nogal van jazz), studeert kunst in New York en heeft een zwak voor gebreide ontwerpen.

De kinderen, hier met hun vader toen ze nog klein waren, waren respectievelijk dertien en acht toen ze Kamala leerde kennen en brachten vormende jaren bij hen door. Kamala koestert hun naam voor haar: Momala. En Momala paste haar agenda aan om bij zwemwedstrijden van Ella te kunnen zijn en was taxichauffeur voor Cole tot hij zijn rijbewijs haalde.

Dus, hoe ervaren broer en zus het om hun vader en Momala in Washington te hebben? "Het is raar om CNN aan te zetten en mijn vader te zien," zegt Cole in de New York Times. "Ik denk dan: wacht even, hoort daar niet. Maar toch ook weer wel? Het voelt heel raar voor ons omdat we eerder nooit zo dicht op de politiek hebben gezeten. Pas sinds het najaar van 2020, eigenlijk. Dus we moeten er nog aan wennen."

"Op de dag van de verkiezingen hebben we ze opgezocht en toen drong het pas echt tot me door," zegt Ella. "Het is nu heel anders als we hen zien, er zijn veel meer mensen bij betrokken. Het idee om onze ouders met de wereld te moeten delen is krankzinnig, je kunt er met je hoofd niet bij. Je mag alle geweldige dingen delen, maar je denkt ook: huh?"

"Er is sprake van veel erg enthousiast geschreeuw"

Hoe is het om in een kamer te zitten met de hele familie Emhoff-Harris? "Het is alsof je de meest zelfverzekerde, sterkste persoonlijkheden – veel van hen vrouwen – bij elkaar hebt die in lagen over elkaar heen gaan en allemaal door elkaar heen praten," zegt Ella. "Er is sprake van veel erg enthousiast geschreeuw."

Sterke persoonlijkheden dus, en ook nog veel juristen. "Het was leuk om op te groeien met zoveel verschillende, uitgesproken meningen," zegt Ella. "We zeggen altijd voor de grap tegen vrienden dat als ze voor het eerst bij ons thuiskomen, ze een kruisverhoor kunnen verwachten. Als je niet je 10-jarenplan voor ze klaar hebt, helemaal ingevuld in een spreadsheet, dan ga je die maaltijd niet overleven."

"Ze zijn niet zo goed in smalltalk," beaamt Cole. "Het is meer: laten we onmiddellijk, ter zake komen. Ik was dertien toen ze een relatie kregen en ik herinner me een tweet met een foto van Kamala bij de Kavanaugh hoorzitting met daarbij de tekst: 'Ik zou niet graag haar moeten uitleggen waarom ik te laat thuis ben gekomen.' En ik dacht: gast, dat is mij letterlijk overkomen."

Hoe zijn Doug en Kamala als stel? "Het hangt af van de setting," zegt Cole. "Want Doug (de kinderen gebruiken Doug en Dad door elkaar -red) en Kamala samen zijn echt een bijna misselijkmakend schattig stel. Ik denk wel eens: houdt dit nooit eens op?"

"Doug en Kamala zitten in een soort permanente honeymoonfase"

"Het is krankzinnig," zegt Ella. "Ze zitten in een soort permanente honeymoonfase. De rest van de wereld ziet dat op social media, maar het is ons leven."

Als ouders waren Kerstin (ze was bij de inauguratie; zo kan het dus ook), Doug en Kamala het roerend eens. "Mijn moeder is de strenge," zegt Ella. "Als puber zocht ik de problemen graag op en dan was mijn vader degene die zei: 'Heb je een knuffel nodig?' en mijn moeder degene die 'Ga naar je kamer!' riep. Kamala trok altijd één lijn met hen."

Geen van hen was verrukt over haar tattoo's. "Dat zijn dingen waarover ze allemaal 'ELLA!' roepen, dus die vertel ik ze niet. Mijn moeder zag mijn tattoo voor het eerst op Instagram. En gelukkig kijken Doug en Kamala daar vrijwel nooit op. Qua de ouders uitgangen is het anders nu we twintigers zijn. Volgens mij zitten ze alle drie nu in de fase dat ze qua tattoos en haar denken: 'Ik begrijp het niet, maar ik wil dat je bent wie jij wilt zijn.' Ze kunnen goed communiceren, het is een unit, een driepersoons ouders-squad. Heel cool. Daar hebben we geluk mee gehad, je ziet soms dat scheidingen ook heel anders kunnen lopen."

Cole over Doug: "Als je door Dougs Instagram scrolt, dan zie je de voortgang tussen typisch 'pa' met misschien tien volgers en selfies van onder zijn gezicht genomen tot nu honderdduizenden volgers en er echt heel goed in zijn."

De komst van Kamala (op deze foto zijn ze een jaar getrouwd) in hun leven veranderde hun relatie met Doug. Als gescheiden vader woonde hij in steeds wisselende appartementen en bestonden hun maaltijden uit afhaal van de deli op de hoek.

"Doug zei altijd: we moeten beter gaan eten," zegt Cole. "Hij had een fase waarin hij kant en klaar maaltijden in bulk kocht die alleen maar opgewarmd hoefden te worden en hij noemde dat dan 'a homecooked meal'. Kamala heeft van Doug een goede, geestdriftige kok gemaakt. Ze koken graag samen, dat is echt hun ding."

Kunnen ze dat beetje privé koesteren nu Kamala vice-president is? Cole en Ella zijn inmiddels weer terug naar hun eigen levens in respectievelijk L.A. en New York, dus Doug en zij zullen het vooral met elkaar moeten doen in hun nieuwe woning. Die bevindt zich niet in het Witte Huis, de vice-president woont op Number One Observatory Circle, op het terrein van het United States Naval Observatory in noordwest Washington.

Iemand die het kan inschatten is Jill Biden, met acht jaar ervaring als partner van een vice-president in dat huis. "Het kan," zegt ze eerder met stelligheid. "Eenmaal in het Witte Huis moet er heel hard worden gewerkt, maar zit je niet meer met de onrust van het reizen en campagne voeren. En het fijne van het huis van de VP is dat je even weg bent van je werk." En je kinderen makkelijk kunt ontvangen, bijvoorbeeld.   

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, Kamala Harris, Doug Emhoff

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in