Een jonkvrouw op het departement van de strijdkrachten!

Zich inzetten voor de publieke zaak: daar ligt het hart van Kajsa Ollongren, de nieuwe minister van Defensie, die morgen wordt beëdigd om aam de slag te gaan in het Kabinet Rutte 4.

Ollongren stamt uit een Finse adellijke familie en mag zich jonkvrouw noemen (wat ze overigens niet doet). Ze groeide op in Oegstgeest en studeerde in Amsterdam, Parijs en aan Instituut Clingendael. Vooral dat laatste is relevant voor haar nieuwe functie.

Article continues after the ad

Den Haag I

In 1992 kwam ze in Den Haag terecht als ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken en groeide door in het Haagse, tot ze in 2014 namens D66 wethouder en locoburgemeester van Amsterdam werd.

Den Haag II

In 2017 keerde ze terug naar de landelijke politiek. In het kabinet In Rutte 3 was ze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, viceminister-president.

(c) ANP

Verder is ze uiteraard bekend als het onderwerp van de nieuwsfoto van het jaar, toen ze als verkenner gehaast naar haar auto liep en de aantekening functie elders zichtbaar was op papieren die ze in haar hand hield.

Sisterhood aan het Binnenhof

En nu dus weer minister. Bestaat er naast het old boys’ network in het centrum van de macht ook een old girls’ network? Zijn topvrouwen onderling solidair? "Ik denk het wel, ik voel wel een soort van verbondenheid," zei Ollongren eerder in Nouveau. "Ik heb de indruk dat we op elkaar letten. In onze eigen partij helpen we elkaar zeker."

"Door de D66-vrouwen viel het op dat andere partijen dat minder voor elkaar hadden. Maar ook over de partijlijnen heen spreken we buiten de heren om af. We gaan borrelen op het Plein en nemen dan allerlei zaken door. Vrouwen zijn echt wel vaak praktischer en pragmatischer ingesteld dan mannen en we hebben ook niet zulke grote ego’s."

"Die andere manier van werken herkennen we in elkaar. Zo van: “Jongens, het kan ook wel iets minder met die borstklopperij”. Maar we hebben het eveneens over triviale dingen: “Wat doe jij aan met Prinsjesdag?” Wat betreft die netwerken: die bestaan wel, maar er moet vandaag de dag gewoon gesolliciteerd worden naar allerlei functies."

Seksisme

"Over mannen wordt nog steeds anders geoordeeld dan over vrouwen," zegt Ollongren. "Dat is gewoon zo, al dan niet bewust. Vrouwen worden in publieke functies vaak bij hun voornaam genoemd, mannen bijna nooit.

Als mannen naast hun baan tijd nemen voor hun gezin zijn ze family men, voor ons is er geen naam voor. Vrouwen krijgen eerder en gemakkelijker kritiek, worden op hun voorkomen en manier van doen afgerekend. Kijk maar op sociale media.

Kajsa privé

Kajsa Ollongren is getrouwd met tv-producent Irene van den Brekel en moeder van twee zonen (20 en 18 jaar oud). In haar vrije tijd houdt ze van "sporten, zoals hardlopen," zei ze vorig jaar in Nouveau.

"En fietsen; ik heb een racefiets en ik rijd graag rond de stad. Daarnaast vind ik koken leuk. Ik ben een fan van Yotam Ottolenghi geworden. Normaal gesproken heb ik geen tijd om in de keuken te staan, maar áls ik het dan doe, vind ik het juist leuk wanneer het een beetje ingewikkeld is en dan neem ik er de tijd voor. Met veel groenten en oosterse kruiden."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in