Iedereen zou 'Bent ú de burgemeester?' moeten lezen.

Er zijn van die vrouwen van de wereld die niet alleen inspireren, maar waarmee je ook vriendinnen zou willen zijn, puur omdat ze zulke zinnige dingen zeggen. Joyce Sylvester (55) is zo iemand.  

Op haar 17de kwam ze vanuit Suriname naar Nederland voor een opleiding leerling-verpleegkundige. En morgen zit deze powervrouw – speciaal uitgenodigd -  in de Nieuwe Kerk in Den Haag om het voorlezen van de Troonrede bij te wonen.

Article continues after the ad

Met dank aan haar jarenlang werk in de publieke sector en het openbaar bestuur, haar inzet voor meer diversiteit en haar brede, vriendelijke visie om die te bereiken.

Dit voorjaar verscheen haar autobiografie 'Bent ú de burgemeester?' die leidt langs de vele bestuurlijke functies die Joyce uitoefende, vaak als eerste zwarte vrouw.

Joyce werd de eerste zwarte vrouwelijke burgemeester van Nederland

Het is een boek waarvan af en toe je hart samenknijpt: je zal maar op je citotoets vwo  scoren en dan het advies Huishoudschool te krijgen vanwege je huidskleur. Joyce ging overigens wél naar het vwo, deed twee studies tegelijk, promoveerde en werd de eerste zwarte vrouwelijke burgemeester van Nederland.

Met dus vaak die beledigende verbazing (zelf spreekt ze liever van verwondering) dat zíj de burgemeester was. Toch hebben de vooroordelen – hoe boos die haar soms ook maakten - haar niet verbitterd, Joyce is meer van de verbinding.

'Het is goed om de polarisatie te benoemen, maar ik weet het nu allemaal wel'

"Het is goed om de polarisatie te benoemen, maar ik weet het nu allemaal wel," zegt ze in De Volkskrant. "We moeten een stap voorwaarts zetten. Als je wilt dat dingen veranderen, moet je meedoen."

"Ik heb me lang een roepende in de woestijn gevoeld, met mijn ‘diversiteit is belangrijk’. En niet alleen wat betreft culturele achtergrond, maar maatschappijbreed: mannen en vrouwen, homo en hetero, regio en stad, oud en jong. Dat steeds meer mensen een spreekbuis krijgen, vind ik alleen maar goed voor de democratische rechtsstaat.’

Meer Joyce Sylvester in de nieuwe Nouveau! 

In de nieuwe Nouveau vind je een uitgebreid en heel persoonlijk interview met deze inspirerende powervrouw, over haar drive, het nut van levenservaring en het belang van gehoord te worden. Het nummer ligt in de winkel en is online te bestellen, dan wordt het zonder verzendkosten naar je opgestuurd!

Foto's (c) ANP, Stef Nagel voor Nouveau / DPG Media 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in