Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Joyce Sylvester (56): 'Ik ben niet woke, ik ben gewoon Joyce'

Ze kan weer gaan pionieren, de rode draad in haar carrière. En weer is Joyce Sylvester een pionier. De Oud-politica, oud-burgemeester, plaatsvervanger van de Nationale ombudsman en nu onder andere voorzitter van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, is als eerste vrouw van kleur de n...

Joyce Sylvester (56): 'Ik ben niet woke, ik ben gewoon Joyce'

Ze kan weer gaan pionieren, de rode draad in haar carrière.

En weer is Joyce Sylvester een pionier. De Oud-politica, oud-burgemeester, plaatsvervanger van de Nationale ombudsman en nu onder andere voorzitter van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, is als eerste vrouw van kleur de nieuwe columnist van het Algemeen Dagblad.

Vindt ze dat tragisch of een eer? "Beide, denk ik," zegt Sylvester in het AD. "Het zou volstrekt normaal moeten zijn dat elke redactie een mix van mensen is, maar dat is blijkbaar niet zo: ik ben een pionier. Maar dat pionieren is voor mij persoonlijk niks nieuws. Ik was de eerste zwarte vrouw die burgemeester werd, senator, vervanger van de Ombudsman. Voor mij allemaal geen issue, maar ik word er wél altijd op gewezen."

Ze zegt ook: ik hóúd van pionieren, ergens gaan waar ik nog niet ben geweest. Ik hoef niet steeds in dezelfde niche, tussen dezelfde mensen. Dat pionieren past ook bij mijn familiegeschiedenis. Mijn ouders kwamen hier al jong in hun eentje naartoe en leerden me: je neemt altijd jezelf mee, waar je ook gaat, en dat is voldoende. En als mensen zich over mij en mijn positie verwonderen, vind ik dat best ontwapenend. Ik heb mijn boek Bent ú de burgemeester genoemd omdat een man me ooit verbaasd die vraag stelde. Met zo’n man wil ik graag in gesprek. Maar, let op, ik steek geen energie in mensen die racistisch zijn. Mensen die dingen zeggen als ‘zwarte mensen zijn apen’: zoek het lekker uit."

'In mijn visie waren mensen ook al woke vóór het woord bestond'

Ze gelooft in geleidelijke evolutie ("De wereld kan niet in één keer veranderen") en heeft niets met het woord woke: "Ik ben niet woke, ik ben gewoon Joyce. In mijn visie waren mensen ook al woke vóór het woord bestond. Zoals mijn overgrootoma, die in Suriname weigerde achter in de kerk te gaan zitten omdat ze een kleurtje had. Vind het overigens wel een mooi woord, woke, ofwel ‘ontwaakt’."

Foto's (c) Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in