'Ik kan best zonder sociale contacten.'

Hoe vreselijk ze de reden ook vond, de lockdown zelf – en dan vooral het wegvallen van de ratrace -  beviel Jodie Foster uitstekend. "Ik kan best zonder sociale contacten," zegt ze in De Morgen.

"In mijn vakgebied is het normaal dat je veel gaat lunchen met producenten en studiomensen, maar door corona viel de verplichting om met andere mensen om te gaan volledig weg: zalig!"

Article continues after the ad

Jodie met haar vrouw Alexandra Hedison in Cannes, waar ze een oeuvreprijs kreeg

Foster las stapels boeken weg, bingewatchte films en series en was dankbaar voor haar veilige plek. "Het is onmogelijk om alle emoties te beschrijven die sinds het begin van de coronacrisis door me heen zijn geraasd.

Ik voel eerst en vooral opluchting: het virus heeft hier in de Verenigde Staten lelijk huisgehouden, maar ik ben al die tijd kerngezond gebleven, en mijn familieleden ook.

'Ik word bijna 60: ik behoor nog net niet tot de héél kwetsbare bevolkingsgroep'

Ik word bijna 60: ik behoor nog net niet tot de héél kwetsbare bevolkingsgroep, maar ik heb toch maar geen enkel risico genomen en heb mijn huis het voorbije anderhalf jaar alleen verlaten als het echt niet anders kon."

"Verder ben ik me er door corona meer dan ooit bewust van geworden dat ik privileges heb," zegt Foster. "Ik woon in een groot huis en hoef me op financieel vlak geen zorgen te maken. Niet iedereen is zo bevoorrecht als ik. Miljoenen mensen hebben heel zwaar onder de crisis geleden."

"Oudere mensen waren bang om dood te gaan, kinderen konden maandenlang niet naar school gaan, massa’s mensen zijn hun job kwijtgeraakt, en er zijn verschrikkelijk veel mensen doodgegaan. Corona heeft jammer genoeg onnoemelijk veel ellende aangericht. Ik heb het ook gezien bij mijn eigen kinderen: zij hadden het knap lastig.”

Haar zonen Charles (hier met zijn moeder in 2015)  en Kit zijn respectievelijk (22) en (19). "De leeftijd waarop je moet kunnen uitgaan en feestvieren," aldus Foster. "Voor jongeren zijn sociale contacten ontzettend belangrijk: ze hebben ze nodig om te groeien, om zelfvertrouwen te kweken en om te leren begrijpen wie ze zijn."

"Dat o zo belangrijke proces is het voorbije anderhalf jaar volledig tot stilstand gekomen. Nu, mijn zonen hebben zich al die tijd gedragen als echte modelburgers: ze hebben de maatregelen gerespecteerd en zijn nooit naar feestjes geweest. Ze hielden zich ongelooflijk dapper, maar als hun moeder merk ik wel dat de coronacrisis hun een mokerslag heeft toegebracht."

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in