De corona-aanpak moet anders, vindt ze.

Het kabinet heeft deze week de afweging gemaakt wat meer risico te nemen door de coronamaatregelen te versoepelen. "Maar nog langer met veel beperkende maatregelen leven beschadigt onze gezondheid en onze samenleving”, zei minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid), tijdens de persconferentie.

Het klonk Jet Bussemaker (60), eerder minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Rutte II, tegenwoordig voorzitter van de Raad Volksgezondheid en Samenleving (RVS), als muziek in de oren. Zij vindt dat te lang niet alle belangen die spelen in de maatschappij zijn meegewogen in het coronabeleid. En dat het in de huidige fase van de pandemie anders moet.

Article continues after the ad

'De sociale gevolgen van het beleid moeten meer aandacht krijgen'

Samen met Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) brengt ze een advies uit aan het kabinet over een verdere (en betere) aanpak van de corona-epidemie. "Corona gaat niet meer weg," zegt ze in het Algemeen Dagblad.

"Dat betekent dat we niet alleen naar de medische gevolgen kunnen blijven kijken. De sociale gevolgen van het beleid moeten meer aandacht krijgen. En die zijn groot. Kijk naar de eenzaamheid, de leerachterstanden bij kinderen door de schoolsluiting of de economische problemen van veel mensen zonder vaste baan."

Ze pleit ervoor om ook te kijken naar de sociale spanningen, het vertrouwen in de overheid, onderwijsachterstanden, het welzijn en de mentale gezondheid van burgers. "Niet omdat we daar een absolute van willen maken, maar nu kijken we vooral naar de verspreiding van het virus. Daar kan echt iets tegenover staan."

'Heel veel mensen nemen hun verantwoordelijkheid'

Bussemaker: "Burgers zijn geen uitvoerders van de overheid, die kunnen zelf nadenken. Heel veel mensen nemen hun verantwoordelijkheid."

"Zij komen met oplossingen hoe hun bedrijf of hun theater op een veilige manier open kan. Of huisartsen die met plannen kwamen om iedereen sneller te vaccineren. Maak gebruik van die kennis. Dat zorgt ook voor meer draagvlak voor het coronabeleid."

Foto's (c) Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in