Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Janny van der Heijden: 'Lijnen? Nee, dank je!'

Heel Holland is gek op Janny van der Heijden (67) en dat snappen we maar al te goed. Heerlijk lang lezen over hoe je met opgewektheid een eind komt, waarom lijnen een no-go is en de liefde voor Parijs én André van Duin: ‘Ik hou zo veel van hem.’ In Grand Hotel Krasna­polsky in Amsterdam is Janny ...

Janny van der Heijden: 'Lijnen? Nee, dank je!'

Heel Holland is gek op Janny van der Heijden (67) en dat snappen we maar al te goed. Heerlijk lang lezen over hoe je met opgewektheid een eind komt, waarom lijnen een no-go is en de liefde voor Parijs én André van Duin: ‘Ik hou zo veel van hem.’

In Grand Hotel Krasna­polsky in Amsterdam is Janny zoek. Haar auto is geparkeerd, de receptionist heeft haar echt gezien, maar ze is in geen velden of wegen te bekennen. Onderweg naar de suite waar de visagie zal plaatsvinden, stuiten we op haar en haar teckel Nhaan. Brede lach op een vroege ochtend.

We begeven ons naar de prachtige Grand Ballroom uit 1865, waar foto­graaf Roger Neve bezig is met de opstelling van taarten, taarten en nog eens taarten. En chocolade in diverse vormen. En bloemen, zo mooi dat je alles wil hebben. Ook al stamt de balzaal met krullende spiegels en gouden plafonds niet uit de tijd van Marie Antoinette, koningin van Frankrijk, er is geen passender omge­ving denkbaar voor deze shoot, waarin Janny de hoofdrol zal spelen.

'Ik heb echt weleens ergens de pest over in, maar ik ben gezegend met een opgewekt humeur'

Het is maandagochtend halftien. Op de vraag naar haar gemoedstoestand zegt ze: ‘Ik heb echt weleens ergens de pest over in, maar ik ben gezegend met een opgewekt humeur.’ De bediening komt om de bestelling op te nemen. Janny kiest koffie en brioches en memoreert: als er iemand geregeld fout geïnterpreteerd is in de loop van de geschiedenis, is het Marie Antoinette.

Zo is de (vertaalde) uitspraak ‘If they don’t have bread, let them eat cake’ zo goed als zeker niet van haar en ging het niet om cake maar brioche. Ze was overi­gens nog maar veertien toen ze trouwde met de latere koning Lodewijk XVI . Wie de biografie van Antonia Fraser leest, krijgt een ander beeld te zien dan het vaak geschetste decadente. Een aanrader.

Je schrijft een boek over de Neder­landse eetcultuur aan de hand van stillevens uit de zeventiende eeuw.

Ze trekt haar wenkbrauwen op. ‘Ik ben al vijf jaar bezig met dit boek. Tot nu toe is alleen vanuit de kunsten gekeken naar stillevens uit de Gouden Eeuw, niet vanuit onze rijke eetcultuur, want die hadden we toen. Ik dacht: waarom heeft nog nooit iemand hier­over geschreven? Nu begrijp ik het. Het is zo’n ongelooflijk uitgebreid onderwerp.

'Ik vraag me regelmatig af waarom ik dit zo nodig moest doen'

Ik vraag me regelmatig af waarom ik dit zo nodig moest doen. Maar ja, 1 juni staat nu als deadline, in het najaar komt het uit. Ik ga met foto­grafe Gemmy Woud-Binnendijk ook een aantal moderne stillevens maken, want fotograferen is na mijn deelname aan Het Perfecte Plaatje een grote liefde geworden.’

Er wordt altijd gezegd dat Neder­land geen eetcultuur heeft.

‘Onzin! Als je kijkt naar schilderijen uit de Gouden Eeuw zie je wat voor rijkdom er was. Natuurlijk vooral voor de bovenlaag, die at groenten en vlees, en kreeft. En er was bij de adel met zijn buitenplaatsen en tuinen ook een strijd om wie de eerste ananas van het jaar had. De gewone bevolking at voorna­melijk haringpap en roggebrood en dronk bier – ook de kinderen. Door armoede en industrialisatie zijn we die rijke eetcultuur in de negentiende eeuw kwijtgeraakt.’

Je wijdde een groot deel van je leven aan het schrijven van kook­boeken en recepten. Tot je in 2013 op tv kwam.

‘Ja, toen werd alles anders. Het gekke is dat ik altijd heb gezegd dat ik niet in beeld wilde.’

Waarom niet?

‘Ik werd gecast voor een televisiepro­gramma met Cas Spijkers, maar zou geen sieraden of nagellak mogen dragen en moest met pakjes en zakjes koken, iets wat ik nooit heb gedaan of gewild. Ik weigerde het en zei toen heel eigenwijs dat ik ook vond dat Cas niet met kant-en-klaar zou mogen koken. Een jaar later kwamen ze bij me terug en zeiden: ʻGa het programma maar maken zoals jij denkt dat het moet.’ʼ

Even later kwam Heel Holland Bakt en werd je alom geliefd. Eindelijk eens geen stereotype tv-presen­tatrice die jong, slank en blond is.

‘Blond wel, maar ik was al goed in de vijftig. Ik geloof dat als je een goed verhaal hebt, leeftijd niet uitmaakt. Gelukkig is die gedachte steeds meer in de tv-wereld gekomen. Ik weet nog goed dat Jan Slagter werd uitgelachen om zo’n vijfenvijftigplusomroep. Als je nu ziet wie er allemaal naartoe willen.’

De tekst gaat verder onder de foto

Je werd een rolmodel.

‘Ik hoop dat te zijn. Door tv heb ik een podium gekregen. Grote voordelen van ouder worden zijn dat je milder wordt en dingen beter kunt overzien en dat je prioriteiten anders zijn.’ Lachend: ‘Lichamelijk verval vindt niemand leuk, maar ik denk dat we best veel kunnen leren van mensen die al wat hebben meegemaakt. Buiten de glitter en glamour die bekendheid met zich meebrengt vind ik het ook heel fijn dat ik ouderen kan inspireren met voeding en kan laten zien dat ook deze leeftijd veel te bieden heeft.’

Zelfs bij de sinterklaasintocht staan rijen mensen op jou en André van Duin te wachten.

‘Ik denk dat mensen ons waarderen omdat we oprecht en authentiek met elkaar zijn. Er is niets geregisseerd.’

Powervrouwen
  • Roger Neve