'Talent én niet aflatend activisme.'

Jane Fonda (83) krijgt de Cecil B DeMille Award tijdens de Golden Globes, die op 28 februari virtueel worden uitgereikt. De Golden Globes zijn de prijzen van de Hollywood Foreign Press Association.

Article continues after the ad

De prijs gaat jaarlijks naar 'een getalenteerd individu die een blijvende impact op de filmindustrie heeft.' Jane, hier aan het begin van haar carrière in 1959, wordt geroemd voor het feit dat ze 'al meer dan vijftig jaar haar werk verankerd in haar niet aflatende activisme, waarmee ze belangrijke sociale kwesties op de kaart zegt,' zo luidt het statement.

'Haar onmiskenbare talent heeft het hoogste niveau in erkenning opgeleverd en hoewel haar carrière vele wendingen heeft gekend is haar toewijding aan verandering ten goede altijd overeind gebleven."

Jane begon in de jaren vijftig als toneelactrice en verkaste in de jaren zestig naar Hollywood...

... waar haar carrière deels gelijk opging met die van Robert Redford: ze waren vaak elkaars co-star.

De SF-satire Barbarella maakt van haar een sekssymbool…

 … Klute leverde haar een Oscar op…

… maar haar activisme kostte haar veel goodwill in conservatief Hollywood.

Toch werkte ze ook gestaag in de jaren tachtig, onder andere in de hit 9 to 5, met haar latere Grace & Frankie partner Lily Tomlin.

In de jaren negentig verdween ze, op Stanley & Iris na, uit beeld…

…om in 2005 terug te keren als de schoonmoeder from hell in Monster in Law tegenover Jennifer Lopez…

… wat leidde tot een heel nieuwe reeks rollen als sassy 70+ ster in onder andere de hitserie Grace & Frankie.

Jane's huidige activisme richt zich vooral op milieumaatregelen om de aarde veilig te stellen voor de komende generaties.

Eerder kregen Tom Hanks, Oprah Winfrey, Robert De Niro, Audrey Hepburn, Harrison Ford, Jodie Foster, Sophia Loren, Sidney Poitier, Steven Spielberg, Denzel Washington en Robin Williams de prijs, Jane bevindt zich dus in goed gezelschap.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in