'Ik heb er geen grote gevoelens bij.'

Aan de vooravond van het galaseizoen in Hollywood wordt maar weer eens duidelijk dat een beetje levenservaring een mens goed doet.

Jamie Lee Curtis (62) werkt gestaag sinds 1978. Ze zit regelmatig met een tiara op in het gezelschap van de Queen, haar man is de 5de baron Haden-Guest...

Article continues after the ad

.. maar ze gebruikt haar baronestitel nooit. Wel schreef ze kinderboeken, was openhartig over afkicken van alcohol en pijnstillers, waar ze aan verslaafd raakte na plastische chirurgie.

En Jamie Lee was met haar volledig afgetrainde lijf een rolmodel voor fitness in de jaren tachtig.

Met groot relativeringsvermogen zette Curtis de obsessie met superstrak zijn overboord door als medior te poseren in haar ondergoed. "Dit is hoe een echt vrouwenlichaam eruit ziet," was haar boodschap, lang voor body positivity een ding werd.

Iemand met zo'n staat van celebrity-dienst heeft uiteraard de nodige awards in de kast staan. In Jamie Lee's geval onder andere een BAFTA en een Golden Globe. Leuk en aardig, maar ze lééft er niet voor: "Het is in Hollywood essentieel niet teveel waarde aan prijzen te hechten, wil je mentaal gezond blijven. Succes is vluchtig, je kunt je eigenwaarde beter uit andere dingen halen."

Op het 78ste Venice International Film Festival kreeg ze de Golden Lion Honorary Award, een Lifetime Achievement Award.

En daar reageerde ze verrukkelijk laconiek op: "Ik ben een realist. Ik word 's morgens wakker met een eerlijke blik op mezelf, van mijn goede kanten en mijn slechte kanten. Het is niet zo dat ik leef in een verheven wereld voor awards. Ik probeer een integer leven te leiden. De rest is geweldig, maar ik heb er geen grote gevoelens bij."

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in