Liedje met vermeende kritiek op Rusland = levensgevaar.

Oekraïense singer-songwriter en actrice Susana Alimivna Jamaladinova, beter bekend onder haar artiestennaam  Jamala, deed in 2016 mee aan het Eurovisie Songfestival en won in Stockhom met haar liedje '1994'.

Het gaat over de onder Stalin uitgevoerde massadeportatie van Krim-Tartaren naar Oezbekistan in 1944 en over hoe haar overgrootmoeder daar onder had geleden.

Article continues after the ad

Volgens Russische staatsmedia leverde de song kritiek op de Russische annexatie van de Krim in 2014. Het kon haar er niet van weerhouden om te winnen. Bij thuiskomst werd ze uitgeroepen tot Artiest van het volk van Oekraïne door de toenmalige president.

Diezelfde Jamala, gevierd in eigen land, pleit hier thuis nog voor vrede...

... en bedankt hier haar fans wereldwijd voor hun steun en het aanbod van hun huizen en schuilplekken: "Het is van onschatbare waarde." Ook zegt ze: "Ik geloof dat we samen sterker zijn dan we denken. Het is belangrijk om het te zeggen zoals het is: Rusland heeft ons aanvallen. De mensen in Oekraïne zijn vreedzaam."

Niet lang daarna sloeg ze met haar kinderen op de vlucht voor de bommen, naar een veiligere plek: "Twee kilometer afgelegd in vier uur," zegt ze. "Ik wou dat dit een boze droom was waar ik uit wakker kon worden."

Haar man Bekir Suleimanov is achtergebleven in Oekraïne om te vechten. Jamala en hun kinderen wisten in Roemenië te komen en zijn vandaar uit doorgereisd naar Jamala's zus in Istanboel. 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in