Hoe ga je om met het verlies van een dierbare?

In hun eerste gezamenlijke boek 'Je bent niet alleen' beschrijven moeder Isa Hoes (54) en zoon Merlijn Kamerling (23) hoe het is om te rouwen om iemand die heel dicht bij je stond. Zo dichtbij dat door het wegvallen van die persoon je leven totaal anders wordt.

In het geval van Isa en Merlijn was die persoon een echtgenoot en vader, Antonie Kamerling, maar dit boek is herkenbaar voor iedereen die een broer, zus, kind, ouder of partner verloren heeft.

Article continues after the ad

Voor Isa hoefde het boek in eerste instantie niet zo. Maar Merlijn kreeg veel reacties op zijn documentaire 'Antonie & Merlijn: 10 jaar later' en het boek 'Nu ik je zie'. En vroeg zich af of de vele vragen die hij kreeg over rouw niet in één keer beantwoord konden worden in een boek.

"Merlijn en Willem waren dolenthousiast, maar ik kon alleen maar denken: o nee, daar gáán we weer," zegt Isa in het Algemeen Dagblad. "Ik had in 2013 ook al een boek geschreven, Toen ik je zag. Ik was er voor mijn gevoel wel klaar mee. Het was natuurlijk terecht dat Merlijn zijn zoektocht aanging nadat hij acht jaar lang was weggelopen voor de dood van zijn vader."

"Maar het rakelde ook bij mij weer van alles op. Opnieuw raakte ik in een soort rouw. Ze wisten me over te halen met het argument dat we er veel andere mensen mee konden helpen. Dat is wel fijn, dacht ik. Bovendien, wat ik leerde van Merlijn toen hij zijn boek schreef: als die rouw zich aandient, laat het dan maar even gebeuren. Kunnen we daarna weer door. Want rouw heeft geen eindpunt, het stopt nooit helemaal. Alleen wordt de pijn zachter.’

Isa en Merlijn reiken handvatten aan om met het intense verdriet van rouw om te gaan. Ze beschrijven hoe zij hun grote verlies hebben moeten verwerken. Ze gaan in op de verschillende fases van rouw, hoe je dicht bij jezelf kunt blijven, hoe je grenzen aan kunt geven, hoe je je voorbereidt op de klappen die nog gaan komen, hoe je het verstikkende verdriet niet de overhand laat krijgen, maar ook hoe je leert er niet voor weg te lopen.

Hoe kun je het beste handelen als een familielid, vriend of collega een naaste verliest? Wat zou je kunnen zeggen en voor welke adviezen of opmerkingen is het nog te vroeg? Ze vertellen over de waardevolle betekenis van kleine gebaren en het averechtse effect dat grote gebaren kunnen hebben, al zijn ze nog zo goedbedoeld.

Zelfs de mensen die absoluut niet met het verdriet van een ander om kunnen gaan, weten na het lezen van dit boek vermoedelijk beter hoe ze toch een waardevolle bijdrage aan iemands rouwproces kunnen leveren. Want soms is het zwijgzaam bereiden van een simpele maaltijd ruim voldoende om te laten weten: je bent niet alleen.

Ook gaan Isa en Merlijn in gesprek over de verschillende vormen van rouw met Kluun en zijn dochter Eva, met Humberto Tan, met Xandra en Lola Brood, met Marjan Huydts over haar dochter Fréderique, en met Edwin Spee en Julian van de Kamp, de weduwnaar en zoon van Bibial Mentel.

Je bent niet alleen - Hoe ga je om met het verlies van een dierbare? van Isa Hoes en Merlijn Kamerling verschijnt op 1 maart bij uitgeverij Boekerij € 23

Praten over zelfdodingsgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in