Mooie beloning na historisch goud in Beijing.

Schaatsster Ireen Wüst is voor haar uitzonderlijke prestaties op de Olympische Winterspelen als eerste Nederlandse sporter benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

"Een hele grote verrassing. Ik dacht; ik krijg weer een heel mooi beeldje waar ik al een verzameling van heb", reageerde Wüst. De 35-jarige schaatsster schreef in Peking geschiedenis door als eerste sporter bij vijf Winterspelen op rij olympisch goud te veroveren.

Article continues after the ad

Ook premier Mark Rutte richtte zich in zijn toespraak speciaal tot Wüst: "Je was in 2006 de jongste Nederlandse olympisch kampioen op de Winterspelen. En nu ben je de enige atleet ter wereld die op vijf achtereenvolgende Winterspelen individueel goud won. Dan ben je echt de grootste."

Wüst zet na dit seizoen een punt achter haar imposante loopbaan, waarin ze in totaal dertien olympische medailles veroverde.

Op 12 maart neemt ze afscheid in Thialf, waar ze als olympisch kampioene haar laatste 1.500 meter zal rijden. De schaatshal in Heerenveen is uitverkocht.

Derde graad

Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau is een derdegraads onderscheiding.

De benoeming tot Commandeur vindt heel weinig plaats en wordt alleen gegeven voor prestaties met een grote internationale uitstraling, zoals het winnen van een Nobelprijs. Wüst staat nu in hetzelfde rijtje als Dick Bruna, Karel Appel en Jeroen Krabbé.

Nog niet eerder werd een sporter benoemd tot Commandeur. Olympisch kampioenen worden normaal gesproken benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de eerste graad.

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in